Huawei’s nieuwe smartphones beschikken niet langer over Google apps

Huawei Google
GettyImages

De nieuwe generatie smartphones van Huawei zullen niet beschikken over de populaire Google apps zoals Maps en YouTube. Dat komt door het verbod van de Verenigde Staten om samen te werken met Huawei. Maar hoe kan de smartphonegigant dan nog overleven?

Google vertelde in een statement dat het bedrijf niet langer de apps beschikbaar maakt voor de nieuwe smartphones van Huawei. Dat komt door de wetgeving in de VS die handelsovereenkomsten met de smartphonegigant tegenwerkt. De VS zetten het Chinese bedrijf Huawei in mei al op een zwarte lijst, waardoor Amerikaanse bedrijven buiten schot stonden.

Huawei-verbod

Er was al langer een vermoeden dat de volgende smartphonemodellen van Huawei niet meer over Google apps zouden beschikken. Dat vermoeden werd nu dus bevestigd door Google zelf. Concreet betekent het dat je niet langer gebruik kan maken van de Google Play Store. Dat wil zeggen je niet beperkt bent in de apps van Google zelf, maar ook het downloaden van apps zoals Facebook en Instagram komt in het gedrang.

Trump vertelde afgelopen maand nog dat er uitzonderingen op het verbod konden komen. Maar de Verenigde Staten hebben nog toestemming gegeven aan Amerikaanse bedrijven om terug samen te werken met Huawei, terwijl al meer dan 130 aanvragen binnenstroomden van verschillende bedrijven voor een nieuwe samenwerkingsovereenkomst met Huawei. Google zelf heeft niet verteld of het bedrijf ook zo’n aanvraag indiende.

Het Android-systeem, waarover de smartphones van Huawei beschikken, is een open-source systeem, dus fabrikanten kunnen het gebruiken voor hun smartphones of tablets. Maar die fabrikanten hebben wel een overeenkomst nodig om de apps van Google te mogen gebruiken. Huawei voegde nog toe in een statement: “Wij willen AndroidOS blijven gebruiken voor onze software als de overheid van de VS het toestaat. Anders moeten we onze eigen software verder ontwikkelen.”

HarmonyOS

HarmonyOS
Twitter Huawei

Huawei lanceert over een paar weken zijn nieuwe smartphones, waaronder de Mate 30 Pro. Dat is de eerste lancering sinds het verbod van de VS. Maar een toestel lanceren zonder Google apps in Europa is een moeilijke zaak. Consumenten willen gebruik kunnen maken van hun populairste apps zoals Google Maps en YouTube. Als de Play Store ook niet beschikbaar zal zijn, moet Huawei een manier bedenken waarop hun klanten toch nog apps zoals Facebook en Twitter kunnen downloaden.

Voor de zekerheid is Huawei al een tijdje aan het werken aan zijn nieuwe besturingssysteem dat de naam HarmonyOS kreeg. Dat systeem is ook open-source, waardoor andere bedrijven mee kunnen sleutelen aan de software. Maar dat lost het probleem met de Google apps nog steeds niet op. Want zijn mensen bereid om te betalen voor een fancy, high-end smartphone, die niet eens toegang heeft tot Google Maps of YouTube?

Gesponsorde artikelen