Huawei reageert op Android-ban: dit is HarmonyOS

HarmonyOS
Twitter Huawei

Huawei kondigde zijn eigen besturingssysteem aan: HarmonyOS. De software dient niet alleen voor je smartphone, maar is ook beschikbaar op smart-tv’s en laptops. Het systeem biedt een antwoord op het Android-probleem van de Verenigde Staten, maar momenteel wordt dat nog niet vervangen.

De Chinese techgigant Huawei lanceerde zijn eigen besturingssysteem, dat de naam HarmonyOS kreeg. Het bedrijf maakte dat zelf bekend op Twitter. Huawei baseerde zich op het Linux-systeem zoals Android ook deed. De techgigant zegt zelf dat de software werkt op smartphones, smart-tv’s en laptops. Maar die smartphones komen nu nog niet aan bod: Huawei gaat het systeem eerst testen op laptops en wearables.

Vaarwel Android?

Huawei tweette dat het bedrijf binnenkort meer informatie geeft over HarmonyOS. We moeten dus nog even wachten vooraleer we de specifieke functies kunnen ontdekken van het besturingssysteem.

Een aantal maanden geleden ontstond er nog een crisis rond Huawei. Die kwam er toen de Verenigde Staten Huawei een handelsverbod oplegden. Het bedrijf zou op die manier geen gebruik meer kunnen maken van de Play Store en Google-apps. Daarom zouden ze dus zelf met een alternatief moeten komen.

Google beweert dat Huawei-ban de Amerikaanse veiligheid bedreigt. Is dat realistisch of eerder opportunisme?

Hoewel Huawei ondertussen zijn producten weer aan de VS kan verkopen, was het duidelijk dat er een nieuw besturingssysteem zou komen. HarmonyOS is dus een stok achter de deur voor het Chinese bedrijf. De handelsoorlog is namelijk nog altijd niet voorbij en de VS wil de maatregelen tegen Huawei maar al te graag verscherpen.

Nieuwe smartphone

In het begin van de week ontstond er op de website The Next Web al een gerucht dat Huawei een nieuwe smartphone zou uitbrengen tegen het einde van het jaar. Het kan zijn dat het bedrijf het toestel uitbrengt in China als Android-vervanger. Daar zijn namelijk Google-diensten geblokkeerd waardoor een alternatief een logische keuze is. Of de software ook naar België komt, is nog maar de vraag.

Gesponsorde artikelen