Ieperfest schrapt omstreden black metalband onder druk van antifascistische bedreigingen

Ieperfest schrapt omstreden black metalband onder druk van antifascistische bedreigingen

Hardcorefestival Ieperfest heeft het optreden van de omstreden band Impaled Nazarene geannuleerd onder druk van bedreigingen aan het adres van de band én de festivalgangers. De festivalorganisatie is vooral boos om de bedreigingen “in de huidige sfeer van terroristische aanslagen” en veroordeelt “de choquerende kant” van de band niet expliciet. Toch hebben de leden van Impaled Nazarene al heel wat schandalen op hun kerfstok staan, van homofobie tot racisme tot flirten met nazisymboliek. 

Het West-Vlaamse hardcorefestival Ieperfest heeft de Finse black metalgroep Impaled Nazarene van de line-up geschrapt. In een statement op hun website laten de festivalorganisators weten dat de annulering in wederzijds overleg met de band gebeurde.

Als de band zou optreden, zouden de festivalorganisators de veiligheid op het festivalterrein niet kunnen garanderen. Zo ernstig en talrijk waren de bedreigingen aan het adres van Ieperfest en Impaled Nazarene blijkbaar. Ook hebben ze het ook over “internethelden die haat en geweld” prediken. “In de huidige sfeer van terroristische aanslagen zouden sommigen onder jullie beter eens twee keer nadenken voordat je onze vrijwilligers en bezoekers bedreigt”, klinkt het verder. In een ander statement op Facebook laat de festivalorganisatie weten dat het niet bang is “voor de choquerende kant” van Impaled Nazarene. De groep wordt dus niet expliciet veroordeeld.

Waslijst aan controverses

Wat is er nu zo gruwelijk aan Impaled Nazarene dat hun komst naar Ieper zo’n extreme reacties uitlokt? De band heeft heel wat politiek incorrecte schandalen op zijn kerfstok. Je zou kunnen zeggen dat ze opzettelijk de controverse opzoeken. Al bij de release van hun eerste album in 1992 dreigde de groep massaal geboycot te worden door het oorspronkelijke ontwerp van hun platenhoes. Daarop is een SS-soldaat uit nazi-Duitsland te zien, die een hakenkruis in elkaar timmert dat door een afgebeelde Jezus als crucifix gedragen wordt. Daarmee wilde de groep naar eigen zeggen “het fascistische karakter van het christendom” aankaarten. De albumhoes werd vervangen.

Ook sommige teksten van de groep deden al menig wenkbrauw fronsen: “Not even in an animal world, male sucks male d*ck”, “Monkey f*cks monkey, Punishment is A.I.D.S.”,I raped her because I did not wanna waste a good erection”.

Alsof dat nog niet genoeg is, liet zanger Mika Luttinen tijdens een interview met de Russische muziekblog Metalkings verstaan dat hun song Absence of War “een totaal anti-islamitisch nummer is. Het is niet eens hun religie, maar de mensen die ik absoluut haat. In Finland heb je geen moslims, maar ik heb zeven jaar in België gewoond en het is er volgestouwd met moslims. Daar heb ik hen leren kennen, het zijn de meest shitty mensen op de planeet.”

Botsing met progressief karakter Ieperfest

Random rebellie of gericht activisme vanwege Impaled Nazarene? Niemand weet het zeker. Ieperfest staat echter bekend als progressief, tolerant en dynamisch hardcorefestival met uitsluitend vegetarisch voedsel en presentaties van organisaties als Hart Boven Hard en Black Lives Matter. Het is dus vrij verwonderlijk dat Ieperfest zo’n band boekt. Een groep die alle heilige huisjes bespuwt op een weide zetten vol principiële punkers blijkt geen goede zet te zijn.

Ook op de openbare Facebookpagina van Ieperfest heerst er ongenoegen. “Impaled Nazarene zet aan tot haat en discriminatie van holebi’s, die net hun rechten vergaard hebben na jarenlange intolerantie. Not done, schrappen die handel!”, schrijft een festivalganger. Anderen beschouwen de annulering van de groep dan weer als een teken van weekheid bij Ieperfest. “No Ieperfest this year”, schrijft een andere muziekfan op Facebook.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat optredens van bepaalde black metalgroepen voor controverse zorgen. In november vorig jaar werd een show van een gelijkaardige Poolse groep Graveland in de Canadese stad Montreal nog geschrapt “omwille van veiligheidsredenen”. Er werd massaal tegen het concert geprotesteerd.

Hetzelfde liedje bij vergelijkbare optredens in het VK enkele jaren geleden:

Het statement van Ieperfest:

Gesponsorde artikelen