In IJsland kan je nu een actieve vulkaan kopen

Afgelopen maart barstte in IJsland een vulkaan uit op het erf van de boerderij van de familie Gudmundsdottir. Nu willen de familieleden hun land verkopen, inclusief de vulkaan. En dat zou wel eens een leuke toeristische attractie kunnen worden.

Als je altijd al een fan van vulkanen bent geweest, is dit hét moment om er een te kopen. Een IJslandse familie heeft zojuist hun land te koop aangeboden waar zich een zeer jonge vulkaan bevindt. Hij kwam afgelopen maart tot uitbarsting tijdens zware aardbevingen en zal naar verwachting nog vele jaren actief zijn, weet Bloomberg.

Als je geïnteresseerd bent, moet je er wel snel bijzijn en bereid zijn een goede prijs te betalen, want er zouden zich al twee potentiële kopers aangemeld hebben. De familie heeft niet gespecificeerd hoeveel er al geboden is, maar een dergelijke grond kan een goede investering zijn.

Toeristische plek

Mensen zijn altijd in de ban geweest van vulkanen. Kijk maar naar het aantal mensen dat dit jaar IJsland bezocht om de uitbarstingen van de vulkaan Fagradalsfjall in april te zien. Een nieuwe vulkaan kan zeker een nieuwe toeristische trekpleister in IJsland worden, zo niet een van de populairste plaatsen in het land. Het landgoed van Gudmundsdottir is namelijk goed gelegen: op een uur rijden van Reykjavik, niet ver van het vliegveld en op de weg naar de beroemde Blue Lagoon.

IJsland heeft besloten het land niet te kopen. De staat stemt er echter mee in te investeren om de toegang tot de vulkaan veilig te stellen. De enige voorwaarde is dat het eigendom niet gesloten is voor toeristen. De nieuwe eigenaars zullen zich dus geen privévulkaan kunnen veroorloven maar ze zullen er wel iets aan kunnen verdienen. De wet staat toe om geld te verdienen aan een bezoek aan de vulkaan. 

Als deze vulkaan ook echt een toeristische attractie wordt, zal de grond hoogstwaarschijnlijk uitgerust worden met een tal van voorzieningen zoals een parkeerplaats, een winkel, enzovoort. Zolang het terrein niet is verkocht, kan je de vulkaan gewoon gratis bezoeken. 

(tb)

Meer
Lees meer...