Left Right
scrollTop top

Wie zijn leeftijd niet ingeeft op Instagram, krijgt binnenkort geen toegang meer tot zijn account


Instagram leeftijd vragen
© Instagram

Instagram gaat de komende tijd al zijn gebruikers verplichten om hun geboortedatum in te geven in de applicatie. Op die manier wil het bedrijf naar eigen zeggen beter een veilige ervaring waarborgen voor jongere gebruikers.

Het gebrek aan bescherming van minderjarige gebruikers bij Instagram lokt al enige tijd vanuit verschillende hoeken kritiek uit. Zo zouden jongeren er onder andere regelmatig blootgesteld worden aan content die niet voor hen geschikt is. Daarnaast is de anonimiteit van het medium ideaal voor cyberpesters of pedoseksuelen met slechte bedoelingen.

Instagram nam de voorbije jaren al meerdere stappen om die problematiek aan te passen. Zo is het sinds maart niet meer mogelijk om als meerderjarige een bericht te sturen naar iemand die jonger is dan 18 jaar als die jou niet volgt. Sinds juli worden nieuwe accounts van gebruikers onder de 16 jaar dan weer standaard ingesteld als privé. Eerder dit jaar besliste Facebook ook om zijn fel bekritiseerde plannen voor ‘Instagram for Kids‘ te laten varen.

Pop-up

Om die nieuwe maatregelen efficiënt te kunnen toepassen, is het voor Instagram wel cruciaal dat het de correcte geboortedatum weet van al zijn gebruikers. Sinds 2019 is het niet meer mogelijk om een nieuw account aan te maken op de applicatie zonder je geboortedatum op te geven. Wie echter nog een ouder account heeft en zijn gegevens nooit heeft aangevuld, ontsnapte tot nu toe aan die verplichting.

Maar ook zij zullen niet meer aan de vraag van Instagram achter je geboortedatum kunnen ontsnappen. Aan hen zal Instagram binnenkort in een pop-up vragen om hun verjaardag in te geven. Wie die vraag blijft negeren, zal na enkele keren de melding krijgen dat je bepaalde delen van de app niet langer kan gebruiken. Dat heeft Instagram zelf bekendgemaakt in een persbericht.

Controle met behulp van AI

Wie liever niet toegeeft aan Instagram hoe oud hij of zij echt is, zal voorlopig nog wegkomen met dat leugentje. Het bedrijf is echter wel bezig aan de ontwikkeling van nieuwe systemen die op basis van artificiële intelligentie zullen kunnen inschatten hoe oud iemand echt is. Als die geschatte leeftijd afwijkt van de leeftijd die je zelf hebt ingegeven, zal je op Instagram een melding krijgen om je geboortedatum te verifiëren. Voorlopig zit dat controlemechanisme echter nog in de kinderschoenen. Het is nog niet duidelijk wanneer het gebruikt zal kunnen worden.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…