‘Inventing Anna’: Hoe gaat het met de echte Anna Delvey?

De populairste reeks op Netflix is tegenwoordig Inventing Anna. De reeks werd gemaakt door Shonda Rhimes, die eerder verantwoordelijk was voor onder andere Bridgerton, Grey’s Anatomy en How To Get Away With Murder. Inventing Anna is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Anna Delvey en dit is hoe het nu nog gaat met de echte Anna.

“Dit verhaal is helemaal waar, behalve alle delen die compleet verzonnen zijn”, die woorden kon je vinden aan het begin van elke aflevering van Inventing Anna. Want inderdaad, het verhaal is volledig gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Anna Delvey, die zich op meesterlijke wijze naar de top loog.

Inventing Anna

In Inventing Anna zien we hoe Anna Delvey (Julia Garner), die eigenlijk Anna Sorokin heet, aan de hele wereld laat weten dat ze een stinkend rijke Duitse erfgename is. Maar daar is niets van aan. Toch kan Anna aan de lopende band invloedrijke mensen bedriegen, waardoor ze ook echt het leven kan leiden waarvan ze droomt.

Maar het kaartenhuisje valt volledig in elkaar wanneer ze opgepakt wordt. Op het einde van de reeks is te zien hoe Anna voor het grootste deel van de aanklachten veroordeeld wordt en een celstraf van 12 jaar kreeg. Die kreeg de echte Anna Sorokin ook. Maar hoe gaat het nu nog met haar?

Anna Sorokin

De echte – nu, ja – Anna Sorokin werd op 9 mei 2019 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 tot 12 jaar, een boete van 24.000 dollar (zo’n 21.000 euro) en het terugbetalen van 199.000 dollar (zo’n 175.000 euro). Uiteindelijk verbleef Anna minder dan twee jaar in de gevangenis. Ze werd vrijgelaten op 11 februari 2021.

Maar amper een maand later werd ze alweer opgepakt. Deze keer door Immigration and Customs Enforcement (ICE) omdat haar Amerikaanse visum verlopen is. Anna werd door hen teruggestuurd naar Duitsland, maar die beslissing vecht ze aan. Daarom verblijft ze nu al bijna een jaar in een gevangenis in New Jersey.

Schulden afbetaald door Netflix

Over de boete en terugbetaling moet Anna zich alvast geen zorgen meer maken. Netflix betaalde namelijk 320.000 dollar (281.000 euro) voor de rechten op haar levensverhaal. Daardoor kon ze de volledige schulden en haar gerechtelijke kosten in één keer afbetalen.

In een nieuw interview met The New York Times zei Anna daarover: “‘Levert misdaad geld op?’ Ik kan dat in mijn situatie niet ontkennen, want het heeft mij geld opgeleverd. Als ik ‘nee’ zou zeggen, zou ik het overduidelijke ontkennen. Maar ik wil niet zeggen dat het in alle gevallen zo is.”

in datzelfde interview liet Anna ook weten dat ze niet trots is op wat ze gedaan heeft, maar dat ze nog steeds van mening is dat ze niets strafbaar gedaan heeft. “Mijn intenties waren niet frauduleus als je kijkt naar fraude in z’n gerechtelijke definitie: ‘Iemand permanent z’n geld of eigendom ontnemen’. Maar op het einde van de dag is het niet mijn intentie die telt, maar hoe het ervaren werd en hoe het mensen beïnvloedde. En op die manier ben ik helemaal schuldig.”

Meer
Lees meer...