Je iPhone in rijst leggen als hij nat is? Geen goed idee volgens Apple

Een bekende hack om een natte iPhone er weer bovenop te helpen, is mogelijk toch niet veilig. Al heel lang wordt er aangeraden om een vochtige smartphone in rijst te leggen om zo het vocht te laten opnemen. Maar volgens Apple is dat niet aan te raden en kan de rijst je iPhone zelfs beschadigen. Dat blijkt uit een nieuw document dat het bedrijf eerder dit jaar deelde.

Smartphones en water was lang een zeer slecht huwelijk. De laatste jaren zijn de meeste toestellen gelukkig min of meer waterdicht geworden, waardoor dat probleem gelukkig heel wat minder vaak voorkomt. Toch kan het nog altijd voorkomen dat je iPhone ineens niet meer goed werkt omdat er vocht inzit.

Rijst

Wie online opzoekt wat je dan moet doen, zal al snel de truc met de rijst tegenkomen. Daarbij wordt aangeraden om je smartphone in een bak of zak rijst te leggen en die rijst enkele dagen de tijd te geven om al het vocht eraan te onttrekken.

Experts beweren al langer dat deze manier niet echt efficiënt is en eigenlijk weinig doet. Maar nu beweert Apple zelf dat rijst zelfs schadelijk kan zijn voor je iPhone. In een nieuw supportdocument schrijft het bedrijf namelijk wat je moet doen als je de melding krijgt dat er vocht in je toestel zit. Geen externe warmtebron (zoals een haardroger), geen extern object (zoals een zakdoek) in je in de oplaadpunt steken en je iPhone niet in rijst leggen, klinkt het daar.

Wat te doen bij een vochtige iPhone?

Gelukkig legt Apple in datzelfde document ook uit wat je wel moet doen. Daarbij is het belangrijk om je iPhone niet aan de oplader te hangen. Daarna zijn er vier stappen die je moet doen om je toestel te proberen redden.

  1. Tik zachtjes met je hand tegen je iPhone met de connector naar beneden gericht om overtollige vloeistof te verwijderen. Laat je iPhone daarna op een droge plaats liggen met enige luchtcirculatie.
  2. Wacht daarna minstens 30 minuten en probeer dan opnieuw om je oplader aan te sluiten om te kijken of je nog steeds een vochtwaarschuwing krijgt op je iPhone.
  3. Als je de waarschuwing opnieuw krijgt, moet je je iPhone minstens een dag in een droge ruimte met enige luchtcirculatie leggen. Tussendoor kan je af en toe opnieuw proberen.
  4. Na 24 uur zou al het vocht uit de connector moeten zijn en kan je je iPhone aan de oplader aansluiten.
Meer
Lees meer...