Left Right
scrollTop top

Is Elsa uit ‘Frozen’ lesbisch? Makers reageren op speculaties


Is Elsa uit ‘Frozen’ lesbisch? Makers reageren op speculaties

Elsa uit ‘Frozen’ zou weleens het eerste lesbische Disney-personage kunnen worden. Het nummer ‘Let It Go’ werd door velen al geïnterpreteerd als een coming-out nummer dus kwam al snel de vraag of Elsa dan ook voor de vrouwen was. En nu lijkt die kans te bestaan. 

“Conceal, don’t feel, don’t let them know, well now they know. Let it go!” De titelsong van Disney-film Frozen zou zeker een coming-out nummer kunnen zijn. Maar ook het levensverhaal van Elsa leest als een coming-out story. Ze werd namelijk afgeschermd van de wereld en mocht niet tonen wie ze écht was. Tot ze besliste om voor zichzelf te kiezen en zich niets aan te trekken van wat iedereen over haar dacht.

#GiveElsaAGirlfriend

Al snel ontstond er, zoals dat tegenwoordig gaat, een hashtag. Met #GiveElsaAGirlfriend maakten duizenden mensen hun wens duidelijk op Twitter.

Na de hashtag volgde ook een heuse petitie om koningin Elsa een vriendinnetje te geven. De petitie, die ondertussen gesloten is, verzamelde 2.602 handtekeningen. Er zijn dus duidelijk genoeg mensen die een lesbische Elsa wel zien zitten.

“Blij dat Elsa deze dialoog start”

De heisa rond #GiveElsaAGirlfriend is natuurlijk ook de makers van Frozen niet ontgaan. Zo reageerde Idina Menzel, die in de Engelstalige versie de stem van Elsa verzorgt, enthousiast op de speculaties.

“Ik kan niet beloven dat het ook echt zal gebeuren. Maar diep vanbinnen ben ik heel blij dat het een aanleiding is voor mensen om hierover te praten”, liet de musicalster weten in een interview met PrideSource.

Nu reageert ook Jennifer Lee, de schrijfster en co-regisseur van Frozen op de vraag of er een vriendinnetje voor Elsa zit aan te komen. “Ik hou van alles wat mensen zeggen en hoe mensen denken over onze film. Ik ben blij dat het een dialoog creëert en dat Elsa zo’n mooi personage is dat zo veel mensen aanspreekt. Het betekent de wereld voor me dat we deel uitmaken van deze conversaties.”

GettyImages

“We kijken waar we met Elsa naartoe gaan”

Voor de nieuwe Frozen-film, Frozen 2, houdt Jennifer Lee wel rekening met “We praten veel over waar we met het personage naartoe willen en we zijn ons bewust van deze conversatie.”

Maar verder blijft ze vaag over de geaardheid van de ijskoningin. “Voor mij persoonlijk vertelt Elsa me waar ze naartoe gaat en ze zal dat ook blijven doen. Ik schrijf altijd vanuit het personage. Waar Elsa is en wat ze in haar leven doet, dat vertelt ze mij. We kijken waar ze naartoe gaat.”

Frozen

Andere homoseksuele Disney-personages

Als Elsa in de volgende Frozen-film een vriendin krijgt, zal ze het eerste hoofdpersonage zijn met een andere geaardheid in een Disney-film. Maar niet het eerste holebi-personage.

Zo zit er in de film Finding Dory, die uitkwam in 2016, een scène waarbij twee vrouwen rondlopen met een baby. Er wordt niet expliciet gezegd dat het over een koppel gaat, maar de regisseur van de film, Andrew Stanton, liet weten dat die kans bestond. “Ze kunnen zijn wat je maar wil dat ze zijn.”

En recenter was er ook het personage LeFou in de live-action remake van Beauty and the Beast. LeFou is de vriend van de slechterik Gaston, die duidelijk een crush heeft op zijn vriend en zijn liefde voor hem bezingt in het nummer Gaston. En op het einde van de film danst LeFou ook met een andere man.

Het waren subtiele momentjes, maar toch al een grote stap in de goede richting voor Disney, dat vaak bekritiseerd wordt omdat het enkel heterokoppels toont. Een openlijk lesbische Disney-prinses (of ja, koningin) zou dus een keerpunt zijn voor Disney.

Frozen 2, met mogelijk een lesbische Elsa, komt uit op 27 november 2019.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…