Is fruitsap slechter dan frisdrank?

Fruit is gezond, maar hoe gezond is fruitsap? The Huffington Post zet een aantal zaken op een rijtje, zoals het feit dat fruitsap veel suiker bevat, namelijk 21 gram in een klein glas. Is fruitsap dan niet slechter dan cola, vraagt Corrie Pikul zich af.

Suiker

Wanneer fruit wordt ontdaan van schil, pulp, vruchtvlees en andere vezelige delen, wordt het gereduceerd tot zijn zoete essentie. Dat betekent dat appelsiensap met vijf tot acht theelepels per glas ongeveer dezelfde hoeveelheid suiker bevat als de grote boosdoener in de dieetwereld: frisdrank. En zowel de suiker in puur, natuurlijk sap als de suiker in gezoete dranken zit boordevol calorieën, zegt Naveed Sattar, een professor metabolische geneeskunde aan de universiteit van Glasgow. In een recent artikel in The Lancet Diabetes and Endocrinology wijst Satter erop dat het eten van een heel stuk fruit geassocieerd wordt met een verminderd (of neutraal) risico op diabetes, maar dat het drinken van fruitsap in verband wordt gebracht met een verhoogd risico.

Vitamines

De belangrijkste vitamine in fruitsap is vitamine C. Die is goed voor je immuunsysteem en is een antioxidant die cellen beschermt tegen vrije radicalen. Sommige voordelen worden echter overschat, want geen enkel onderzoek heeft kunnen besluiten dat vitamine C verkoudheden helpt genezen. Bovendien kan het etiket op de fruitsapverpakking wijzen op de hoeveelheid vitamine C die aanwezig was toen het product werd verpakt, zowel bij sappen uit concentraten als andere. Dat zegt specialiste Alissa Hamilton, die heeft gewerkt voor het Institute for Agriculture and Trade Policy, een internationale ngo die ijvert voor duurzaamheid bij voedsel, landbouw en handel. Ze schreef ook het boek Squeezed: What You Don’t Know About Orange Juice.

Alle sap verliest na verloop van tijd voedingsstoffen, en dankzij moderne bewaartechnieken kan sap voor de massaproductiemarkt veel langer bewaard worden. Een van de efficiëntere bewaarmethodes is momenteel de zuurstof uit de vloeistof te halen en het sap dan te bewaren in gigantische tanks, waar het tot een jaar kan blijven. Nadat het in een brik wordt gegoten, kan het nog een tijd vitaminen staan verliezen op een vrachtwagen, in een supermarkt en in je koelkast.

thinkstock

Smaakpakketjes

Wanneer sap wordt verwerkt en behandeld voor bewaring, verliest het onvermijdelijk smaak. Om dat op te lossen werken grote sapproducenten volgens Hamilton samen met chemische bedrijven om ‘smaakpakketjes’ te maken die het sap laten smakelijk als het drankje dat we kennen en waarvan we houden. De chemicaliën in de smaakpakketjes zijn extracten en oliën die in appelsienen zitten, maar die niet noodzakelijk komen van dezelfde appelsienen die in het drankbrik zitten. Hamilton ontdekte dat de ingrediënten van enkele smaakmakers uit landen als Brazilië komen, waar bijvoorbeeld andere regels gelden rond het gebruik van pesticiden.

Besluit

Omwille van het verband met zwaarlijvigheid, diabetes, hartziektes en jicht en zijn totale gebrek aan voedingsstoffen, is frisdrank nog altijd slechter dan appelsiensap. Satar waarschuwt vooral voor situaties waarin niet-frisdrankdrinkers al hun fruit of water ruilen voor fruitsap, iets wat steeds vaker voorkomt. “Mensen weten dat frisdrank slecht is voor hen, maar ik heb patiënten in mijn praktijk gehad die elke dag twee liter appelsiensap dronken en dachten dat ze al die gezondheidsvoordelen kregen, terwijl ze zwaarder werden, leverproblemen kregen en een verhoogd risico liepen op diabetes”, zegt Satar. Hij raadt consumenten dan ook aan om fruitsap te drinken met mate.

thinkstock
Bron: Huffington Post
Meer
Lees meer...