Is jouw kot wel brandveilig? Check het hier

Het semester is ondertussen al een tijdje bezig en ofwel heb je de binnenkant van je boeken al grondig gecheckt, ofwel de lokale cafés. Maar heb je ook je rookmelder al eens van dichtbij bekeken? Check aan de hand van dit lijstje of jouw kot wel brandveilig is:

1. Rookmelders. Rookmelders everywhere

Copyright: Giphy

Rookmelders zijn verplicht in elk kot: minstens één per bouwlaag en in elke afzonderlijke kamer. In de gemeenschappelijke ruimtes zijn ze niet verplicht, maar het kan nooit kwaad om er één te hangen natuurlijk, tenzij die gemeenschappelijke ruimte de keuken is. Overschilder nooit een rookmelder en stof hem geregeld af. “Een rookmelder werkt optisch, en gaat dus niet af als hij de rook niet ziet”, zegt Dorien Van Cauwenberge, expert woningkwaliteit van het Vlaamse Agentschap Wonen. “Kotstudenten halen vaak hun rookmelder weg of halen de batterijen eruit. Dat doe je beter niet.” Test liever een keer per maand of het ding nog werkt, zo ben je zeker.

2. Een vluchtroute: niet enkel voor je one night stand

Copyright: Giphy

Volgens Kristof Geens, woordvoerder van Brandweerzone Antwerpen, is een goede vluchtweg heel belangrijk voor kotstudenten. “Ga na of je op minstens twee manieren snel en makkelijk naar buiten kan: de gewone weg én een alternatief”, legt hij uit. “Het is de verantwoordelijkheid van de studenten om ervoor te zorgen dat er niets in de weg staat op de vluchtroute en dat de nooddeuren goed bereikbaar zijn.” Dorien vult aan dat je ook rookmelders kan plaatsen langs je vluchtroute. Zo word je snel verwittigd als er rook is en kan je tijdig vluchten.

3. Waar is de brandblusser?

Copyright: Giphy

Jouw kotbaas is verantwoordelijk voor de brandveiligheid op kot en moet niet alleen voor rookmelders, maar ook voor brandblussers zorgen. Jij en je kotgenoten moeten wel weten waar ze hangen en ervoor zorgen dat ze ook altijd bereikbaar zijn. Parkeer je fiets bijvoorbeeld niet voor het blusapparaat in de gang. Als het nodig is, moet je er meteen bij kunnen én staat die fiets in de weg van de uitgang.

4. Laat je gsm niet alleen

Copyright: Giphy

Bijna iedereen laadt zijn smartphone ’s nachts op en laat dikwijls zijn laptop aan de oplader hangen terwijl hij niet thuis is. Toch doe je dat beter niet. Je toestellen kunnen namelijk oververhit raken en zo brand veroorzaken. Laat ze dus niet onbeheerd achter terwijl ze opladen, ook niet als je slaapt. Je kan ze perfect opladen terwijl je met je neus in de boeken zit, toch? 😉 En anders kan je ze het best in de buurt van je rookmelder leggen.

5. Je eigen potje of vlam in de pan?

Copyright: Giphy

Gebruik jij je kotkeuken om het achtste wereldwonder klaar te maken? Of kom je niet verder dan croques, opwarmlasagne en een kom pasta na een nachtje stappen? Maakt niet uit! Zolang je je eten niet onbewaakt achterlaat, zal je de keuken waarschijnlijk niet in vuur en vlam zetten. Controleer altijd goed of je het fornuis en de oven uitgezet hebt en of er geen potje op een hete plaat blijft staan. De keuken is trouwens ook de perfecte plek om een branddeken te bewaren, just in case. Probeer namelijk nooit een brandende friteuse te blussen met water, want dan krijg je een steekvlam. Gooi het branddeken erover en wacht tot het gebrek aan zuurstof het vuur dooft.

Alles in orde? Proficiat, jouw kot is brandveilig! Nog werk aan de winkel? Spreek snel je kotbaas en zorg dat je alle veiligheidsvoorschriften zeker nakomt en dat er zeker rookmelders in je kot hangen.

Meer
Lees meer...