Moeten we ons zorgen maken over de toenemende activiteit van IS in Afghanistan?

De terroristische organisatie IS-K voert een golf aan sluipmoorden uit op belangrijke figuren binnen de Taliban.

Waarom is dit belangrijk?

Tijdens de Syrische burgeroorlog klom Islamitische Staat (IS) aan de macht als een extremistische islamitische partij dat een eigen kalifaat in het Midden-Oosten wilde oprichten. Een coalitie van westerse machten drong hen terug, maar ondertussen stijgt de invloed van deze groepering in andere delen van de wereld. Daartoe behoren Mali, Irak, Somalië, Nigeria en Mozambique. Ook in het islamitische Afghanistan waar de Taliban aan de macht is, blijft een tak van IS-K voor veel beroering zorgen.

De Essentie: Al sinds 2015 probeert IS macht te verwerven in het Centraal-Aziatische land. De tak van de terroristische beweging gebruikt daar de naam Khorasan Provincie, oftewel IS-K.

 • Sinds hun intrede in Afghanistan raakte de groepering verwikkeld in een strijd met de Taliban. Die organisatie wou gewoon vrede en de macht overnemen van de Amerikanen, maar IS-K vond hen ’te soft’. Sindsdien zijn de twee groeperingen elkaars aartsrivalen.
 • De Taliban kwam opnieuw aan de macht in 2021 toen de VS hun troepen terugtrok. Ook vandaag slaagt de Taliban er nog niet in om volledig de macht te heroveren in de provincie Khorasan.
 • Op 9 maart eiste IS nog een zelfmoordaanslag op waarbij een Talibangouverneur in Noord-Afghanistan werd uitgeschakeld. Dat schrijft de Asia Times.
  • Een dag daarvoor doodde een groep strijders tijdens een gerichte aanval het hoofd van de waterbevoorrading in het westen van Afghanistan.
  • Recenter, op 15 maart, voerde IS-K een mislukte aanval uit op een andere gouverneur in het oosten.
 • Dit zijn slechts enkele recente gebeurtenissen van een lange reeks aanvallen gericht op militairen en regeringsfunctionarissen, religieuze leiders en andere belangrijke burgerprofielen.
 • Geregeld lopen er figuren van de Taliban over naar IS-K. En ook intern leiden kopzorgen en de dreiging van IS-K tot ontevredenheid.

Aanslagen op het Westen?

Onderliggend: Amerikaanse functionarissen waarschuwen voor mogelijke aanvallen op Westerse doelwitten na de heropleving van IS-K in Afghanistan.

 • Enkele aanslagen door ISIS-K werden op tijd gedwarsboomd. Zo stond de secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg in 2017 op hun lijst. In 2017 bezocht deze Kaboel en vuurden militanten van IS-K granaten af op de luchthaven waar Stoltenberg zich kort voordien bevond.
 • De Amerikaanse inlichtingendiensten rapporteren dat IS-K de wens heeft om ook buiten de Afghaanse grenzen meer aanslagen te plegen op westerse doelwitten. Een sterker IS-K zal meer middelen tot zijn beschikking hebben om die effectief uit te voeren in Europa en Azië.
  • Er wordt verwacht dat IS-K in minder dan zes maanden daar al in staat toe zou zijn.

(fjc)

Meer
Lees meer...