Left Right
scrollTop top

James Charles aangeklaagd door ex-werkneemster: “Hij vroeg me om zijn achterwerk te scheren”


James Charles
© YouTube James Charles

YouTuber James Charles ligt opnieuw onder vuur. Deze keer wordt hij aangeklaagd door een voormalige werkneemster. Kelly Rocklein werkte als producer en creatief directeur voor Charles, maar dat verliep niet helemaal zoals gepland.

James Charles blijft van het ene in het andere schandaal tuimelen. Onlangs kondigde hij aan dat hij een pauze ging nemen van sociale media. Maar nu is hij al terug. Hij doet dat om zich te verdedigen in een nieuwe zaak die aangespannen wordt tegen hem. Kelly Rocklein, die zes maanden voor James Charles werkte in 2018, klaagt de beautygoeroe nu aan voor het plotse beëindigen van haar contract, discriminatie, het gebrek aan accommodatie en achterstallige betalingen voor overuren.

Ten onrechte ontslagen

Kelly Rocklein is op dit moment 26 jaar oud en werkte drie jaar geleden, toen ze dus 23 was, voor James Charles. Ze werd aangenomen als producer en creatief directeur maar deed eigenlijk heel wat meer voor de YouTuber. Na zes maanden werd ze plots ontslagen, net nadat ze een hersenschudding had opgelopen.

Daardoor liep ze achterstand op bij het strakke uploadschema van James Charles. Toen ze nog aan het herstellen was, stuurde Charles haar namelijk al met de vraag of ze de deadlines kon halen. Daarbij vroeg hij haar om op haar laptop vanuit haar ziekenbed te monteren. Enkele dagen later vroeg Charles haar om te komen en daar kreeg ze te horen dat ze ontslagen werd. Officieel klonk het dat Rocklein slecht presteerde, maar volgens haar hangt het samen met de hersenschudding.

Daarom nam ze kort na haar ontslag al een advocaat onder de arm. Ze vond dat ze ten onrechte ontslagen was en wilde daarnaast ook de discriminatie op basis van een beperking, het gebrek aan accommodatie en de onderbetaling van haar overuren aankaarten. Aanvankelijk probeerde ze de zaak onderling te regelen met Charles, maar hij weigerde. Daardoor trok Rocklein in 2020 naar de rechtbank in Los Angeles.

Werkomstandigheden

De job van Rocklein werd officieel omschreven als creatief en uitvoerend directeur. Dat hield in dat ze de YouTubevideo’s van Charles moest producen en monteren. Daarnaast moest ze ook z’n post op sociale media plannen, foto’s en video’s maken, de merchandise regelen en “Charles’ rechterhand zijn elke dag”.

Rocklein wist niet op voorhand wanneer ze moest beginnen werken, ze moest gewoon vanaf 6 uur in de ochtend beschikbaar zijn en naar James’ huis gaan wanneer hij het vroeg. Daar moest ze geregeld overuren draaien, waar ze volgens haar niet voldoende voor betaald werd. Ze werkte meer dan 80 uur per week en kreeg voor haar overuren niet het wettelijke minimumloon. Verder vond ze ook dat Charles “ongelofelijk onprofessioneel” is. “Beeld je in dat je naar hem moet gaan en hem letterlijk uit bed moet sleuren, hem moet zeggen dat hij z’n tanden moet poetsen, vragen wat hij wil eten …” Daarnaast liep Charles ook regelmatig naakt rond wanneer Rocklein in de buurt was en vroeg hij haar zelfs één keer om zijn achterwerk te scheren. Dat laatste maakte haar “extreem ongemakkelijk”.

Charles ontkent

Alles verliep daarbij nog achter gesloten deuren, tot Rocklein haar verhaal deed aan Insider. De redactie probeerde contact op te nemen met Charles, waarbij hij geen commentaar wilde geven. Wel deelde hij een video op Twitter waarin hij alle beschuldigingen ontkent en ze zelfs “belachelijk, absurd, lasterlijk, gewoon de meest gestoorde beschuldigingen die je je kan inbeelden”.

In de video benadrukt Charles ook dat hij altijd met een klein team werkt en dat hij z’n werknemers ziet als familie. Hij vertelt daarbij ook dat Rocklein een jaarloon van 72.000 dollar (59.000 euro) kreeg.

Volgens Charles komt ze nu met het verhaal en de “overdreven beschuldigingen” naar buiten omdat ze een groter schikkingsbedrag wil. Daarbij zou het gaan om enkele 100.000en dollar. Maar dat ziet de YouTuber niet zitten, dus zal hij wachten tot de zaak voor de rechter komt. Tot dan moet hij rekening houden met wat hij “de rechtbank van de publieke opinie” noemt. En die stond de laatste tijd sowieso al niet aan z’n kant. Recent werd Charles namelijk nog beschuldigd van grooming van minderjarigen, waardoor hij zijn inkomsten van YouTube verloor en zelf een socialemediapauze inlaste. Het is volgens hem dan ook niet toevallig dat Rocklein nu met deze beschuldigingen naar buiten treedt. Daarnaast heeft Rocklein in het verleden al andere zaken ingespannen tegen YouTubers, waardoor Charles ook insinueert dat dat haar manier is om geld te verdienen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…