YouTube draait geldkraan James Charles dicht

James Charles verdient voorlopig geen geld meer met zijn video’s op YouTube. De beautygoeroe is demonetized, wat inhoudt dat hij geen geld meer binnenhaalt uit de advertenties op zijn video’s. YouTube maakte die beslissing na verschillende beschuldigingen van grooming.

YouTuber James Charles is opnieuw het middelpunt van een online storm. Deze keer wordt hij beschuldigd van grooming, waarbij hij zelf naaktfoto’s stuurde naar minderjarige jongens en hen vroeg om hetzelfde te doen.

James Charles

James Charles wordt beschuldigd van “grooming“. Met die term wordt verwezen naar een fenomeen waarbij een dader het vertrouwen van een slachtoffer probeert te winnen om die persoon vervolgens te overhalen tot seksuele daden. Doordat de dader het vertrouwen van het slachtoffer heeft gewonnen, heeft hij in principe een excuus, want het slachtoffer deed het uiteindelijk “uit eigen beweging”.

Dit is wat James Charles naar verluidt deed met verschillende van zijn minderjarige fans. Deze fans benaderden hem via sociale media, waarna ze een tijdje praatten met James. Uiteindelijk werd de toon van de berichten flirteriger. Daarbij stuurde James seksueel getinte foto’s naar de jongens en vroeg hij hen om hetzelfde te doen. Dat terwijl het hier ging om minderjarige jongens en James ondertussen 21 jaar is. De afgelopen weken negeerde James de meeste van die beschuldigingen, al reageerde hij wel tegen de jongens zelf dat het een “schending van zijn privacy was om de inhoud van hun gesprekken te delen”. De YouTuber reageerde wel op de eerste beschuldigingen van TikTokker Isayah met een lange post op sociale media. Daarin benadrukte hij dat hij dat de jongen loog over z’n leeftijd en dat James dus niet wist dat het om een minderjarige ging. Iets wat Isayah meteen tegensprak. Later kwam James met een video waarin hij zei dat hij z’n verantwoordelijkheid zou opnemen en een tijdje van sociale media zou blijven om “aan zichzelf te werken“.

YouTube

Verschillende bedrijven die met de YouTuber samenwerkten, beslisten al om die samenwerking (tijdelijk) stop te zetten. Het make-upmerk Morphe, waar Charles al enkele jaren mee samenwerkt, liet enkele dagen geleden weten dat de samenwerking wordt stopgezet. “In het licht van de recente beschuldigingen tegen James Charles, hebben Morphe en James beslist om de business samenwerking stop te zetten en de verkoop van Morphe x James Charles-producten terug te schroeven.” Ook James bevestigde via Twitter dat de samenwerking werd stopgezet. In datzelfde bericht maakte de YouTuber ook duidelijk dat hij juridische stappen zal ondernemen tegen “de personen die valse beschuldigingen over hem verspreidden”. Daarbij heeft hij het ook over “creators en nieuwsagentschappen” omdat het “te ver gaat”.

Kort nadat de beschuldigingen naar buiten kwamen, liet YouTube ook al weten dat James Charles vervangen zal worden tijdens het tweede seizoen van de YouTubereeks Instant Influencer. Tijdens het eerste seizoen was James Charles presentator en hij producete de reeks ook mee. Als reden werd toen gegeven dat het tweede seizoen minder zou focussen op beauty en dat er daarom een andere host gezocht werd.

Maar nu neemt YouTube ook de beslissing om de video’s van James Charles te demonetizen. Daardoor zal Charles dus geen geld meer kunnen verdienen met zijn video’s op het platform. Het gaat daarbij om het deel van de advertentie-inkomsten dat YouTube doorstort naar de creators op het platform.

Meer
Lees meer...