Left Right
scrollTop top

Acteur James Michael Tyler (59), Gunther uit ‘Friends’ overleden


James Michael Tyler Gunther Friends
© Friends (Warner Bros.)

De Amerikaanse acteur James Michael Tyler, die wereldberoemd werd voor z’n rol als Gunther in de sitcom Friends, is overleden. De 59-jarige acteur liet eerder dit jaar weten dat hij leed aan kanker en hij heeft de strijd tegen de ziekte nu verloren.

Naast de zes vrienden uit de sitcom Friends, zijn er nog een aantal nevenpersonages die ook legendarisch werden in de reeks. Een daarvan is Gunther, de eigenaar van het stamkoffiehuis van onze vrienden, Central Perk.

Afwezig tijdens reünie

Hoewel verschillende andere nevenpersonages uit Friends te zien waren in de langverwachte reüniespecial van de sitcom eerder dit jaar, moest James Michael Tyler verstek geven. Hij was wel te zien in een videoboodschap. Pas enkele maanden later liet hij weten waarom hij niet fysiek aanwezig kon zijn bij de reünie.

In een interview met Today op NBC liet de acteur weten dat hij al enkele jaren leed aan kanker en dat hij geen domper op de feestvreugde wilde zijn. “Ik wilde daar deel van uitmaken, en in eerste instantie zou ik op het podium staan met hen, en in staat zijn om deel te nemen aan alle festiviteiten”, legde hij uit. “Het was eerlijk gezegd zeer zuur, maar het was mijn beslissing om daar fysiek geen deel van uit te maken en op Zoom te verschijnen. Ik wilde niet voor een domper zorgen door terloops te zeggen ‘Oh, en tussen haakjes, Gunther heeft kanker.'”

James Michael Tyler kreeg de diagnose prostaatkanker in september 2018. Op dat moment was de ziekte al in een vergevorderd stadium en uitgezaaid naar z’n botten. In juni dit jaar had de ziekte al stadium 4 bereikt en was Tyler verlamd aan z’n onderlichaam.

Vredig thuis overleden

Het Amerikaanse productiehuis Warner Bros. liet nu via een statement van manager Toni Benson weten dat James Michael Tyler vredig overleden is in zijn eigen woning. “De wereld kende hem als Gunther (de zevende friend), van de hitserie Friends, maar Michaels geliefden kenden hem als een acteur, muzikant, voorvechter van kankerbewustzijn en liefdevolle echtgenoot. Michael hield van livemuziek, supporteren voor z’n Clemson Tigers en bevond zich vaak in leuke en ongeplande avonturen. Zodra je hem ontmoette, had je er een vriend voor het leven bij.”

Ook Marta Kauffman en David Crane, de co-creators van Friends, reageerden al op het nieuws. “James was een oprecht vriendelijke en lieve man. Toen hij begon als een achtergrondpersonage bij Friends viel zijn unieke spirit ons meteen op, dus moesten we gewoon een echt personage van hem maken. Hij maakte Gunthers onbereikbare liefde herkenbaar. We houden zijn echtgenote, Jennifer Carno, in onze gedachten.”

Het officiële Twitteraccount van Friends deelde ook al een statement.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…