Left Right
scrollTop top

Daarom bleven Beyoncé en Jay-Z zitten tijdens het volkslied op de Super Bowl


Beyoncé Jay-Z
© EPA

Zondag vond de 54ste editie van de Super Bowl plaats in Miami. Veel sterren woonden het sportevenement bij. Daaronder waren ook Beyoncé en haar man Jay-Z. Zij vielen vooral op toen ze tijdens het Amerikaanse volkslied bleven zitten in hun stoel. Maar daar hadden ze een goede reden voor.

The Star-Spangled Banner is het volkslied van de Verenigde Staten en voor Amerikanen is het nummer echt heilig. Het is dan ook de bedoeling dat je gaat rechtstaan wanneer je het hoort. Maar supersterren Beyoncé en Jay-Z bleven zitten. Hoewel aanvankelijk gedacht werd dat het uit protest was, heeft Jay-Z nu de echte reden gegeven. En die is toch wat anders.

Demi Lovato

Het volkslied bij het begin van de Super Bowl werd dit jaar gezongen door Demi Lovato. De zangeres droomde er 10 jaar geleden al van om daar het Amerikaanse volkslied te zingen en ze maakte die droom nu dus ook waar. Maar het volkslied zingen op de Super Bowl is een stresserend moment, dat weet Beyoncé als geen ander. In 2004 was zij namelijk degene die The Star-Sprangled Banner zong voor de aftrap van de Super Bowl. En dat was ook de reden waarom zij en haar echtgenoot nu ook bleven zitten.

Tijdens een Q&A op de Columbia University kreeg Jay-Z de vraag waarom hij en Beyoncé bleven zitten. Toen legde hij uit wat er echt aan de hand was. “We waren daar, we zaten neer en we wisten dat de show ging beginnen. Mijn vrouw zat naast me en zei: ‘Ik ken dit gevoel’. Ze was supernerveus omdat ze ook op de Super Bowl gestaan heeft.” Daardoor ging het koppel in zogenaamde artiestmodus. “Vanaf dan bekeken we de show als artiesten. ‘Werkt de micro? Was het begin te laag?”

“We zaten dus de hele tijd neer en praatten over het optreden. Toen Demi opkwam, hadden we het over hoe mooi ze eruitzag, hoe ze klonk en waar ze op dat moment doorging maar ook in haar leven. We waren zo trots op haar dat ze op dat podium stond.” Jay-Z en Beyoncé hadden zelfs niet door dat ze niet rechtstonden. “Toen was het voorbij en mijn gsm rinkelde. En iemand zei: ‘Wist je dat je niet …’. En ik dacht ‘Wat?'”

Colin Kaepernick

Aanvankelijk werd gedacht dat Beyoncé en Jay-Z bleven zitten als steun aan de beweging van Colin Kaepernick. De American footballspeler knielde in 2016 voor de eerste keer neer tijdens het volkslied in plaats van recht te staan. Hij deed dat uit protest tegen politiegeweld en discriminatie. Hij startte daarmee een beweging en heel wat andere spelers volgden zijn voorbeeld.

In het verleden sprak Beyoncé haar steun al uit voor Kaepernick, waarbij ze hem bedankte voor zijn persoonlijke opoffering. Na zijn actie wilde namelijk geen enkele club hem nog een contract geven. Maar nu had het niets met politiek te maken. Jay-Z benadrukte dat nog eens. “Blue Ivy zat naast ons, we zouden dat haar niet aandoen om haar in die positie te zetten.”

Verder vond hij dat een mogelijk protest door hem en zijn vrouw niet nodig was. “Wanneer je kijkt naar het optreden en de artiesten van de halftimeshow, de Colombiaanse Shakira en de Puerto Ricaanse Jennifer Lopez, zij maakten het luidste statement. Daarnaast was er ook een reclamespotje over sociaal onrecht tijdens de Super Bowl. Binnen die context was het voor ons dus niet nodig om een stil protest te houden.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.195.366
 • Aantal
  doden
  1.144.069
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  287.700
 • Aantal
  doden
  10.658