Jelle Cleymans en Jonas Van Geel brengen samen plaat uit na 23 jaar vriendschap: het interview

Jelle Cleymans en Jonas Van Geel zijn al decennia de beste maten. Ze spelen al enige tijd samen muziek, maar nu lossen ze voor het eerst samen een album. Hun liefde voor Martine Tanghe en andere schattigheden komen aan bod. Wij spraken met het olijke duo.

Hoe is jullie samenwerking tot stand gekomen? We zagen jullie al samen zingen op filmpjes van Qmusic op sociale media.

Jonas Van Geel: “Vijftien jaar geleden zijn we samen een bandje begonnen, omdat we op Nieuwjaarsavond geen Nieuwjaar wilden vieren. Het was onze conclusie dat we niets liever doen dan liedjes zingen, liefst meezingers. Daarna hadden we vijftien jaar lang een coverband. We speelden songs van artiesten als Noordkaap, De Mens, De Kreuners, Clouseau, Raymond van het Groenewoud en Marco Borsato. Kortom: Nederlandstalige hits.”

“Dat was zeer fijn, maar het bleef gaan om songs die niet van ons zijn. We hadden daar zelf weinig verdienste aan. Daarom probeerden we zelf iets te schrijven. Dat gesprek heeft zes à zeven jaar geduurd. We durfden nooit helemaal, want we waren met grote hits begonnen en dan moesten we het plots zelf doen. Zo’n twee jaar geleden zijn we er dan toch voor gedaan. We hadden onder elkaar wel afgesproken om niet met een plaat naar buiten te komen zonder dat we er volledig achter zouden staan. We zijn erin geslaagd om die plaat te maken.”

Eigen materiaal

Hoe zijn de nummers tot stand gekomen? Wie is het brein achter de muziek?

Jelle Cleymans: “Het brein is een groot woord, maar ik heb dat meer gecoördineerd dan Jonas. Het was redelijk moeilijk, want we speelden voordien nummers zoals Ik Wil Je en Iedereen is van De Wereld. Het was een zoektocht naar wat we precies wilden doen, dat was een lastig traject dat enkele jaren geduurd heeft. Op een gegeven moment zei Jonas tegen mij: ‘Schrijf nu toch eens een nummer en dan zien we wel weer.’ Zo is het eigenlijk gegaan. Ik heb ook een aantal sessies gegaan met gitaristen Tom Kestens en Tom Lodewijckx die een fijne richting aan het project wisten te geven.”

“Plots waren we gelanceerd en wisten we wat we wilden doen. Ik denk dat ik 70 procent van de plaat mee heb geschreven en dat heeft het verschil gemaakt. In het begin vroegen we anderen om nummers voor ons te schrijven. Het resultaat was heel goed, maar we vonden onszelf er niet helemaal in terug. Uiteindelijk bleef de enige manier voor ons om zelf te schrijven.”

“Jonas en ik kennen elkaar zo goed dat ik weet waar we met twee over nadenken, waar we om kunnen lachen en waar we van wakker liggen. Dat probeerden we te vatten in teksten die hopelijk zo veel mogelijk mensen aanspreken.”

Nederlandstalig

Waarom zingen jullie in het Nederlands?

Jonas Van Geel: “Dat is omdat we vanaf het begin al voor Nederlandstalige muziek gekozen hebben. Ik ben ook opgegroeid met die muziek. Jelle heeft me ook verschillende Nederlandstalige artiesten en songs leren kennen. De reden dat er op de plaat een nummer van BLØF staat, is dat Jelle me vijftien jaar geleden voor het eerst hun muziek heeft laten horen. We hebben nooit in het Engels gezongen, als we dat nu zouden doen, zou dat bizar zijn en zou het niet geloofwaardig overkomen.”

Zit er een concept of een rode draad achter het album?

Jonas Van Geel: “De rode draad is Cleymans en Van Geel. Dat is de reden waarom het album geen titel heeft, het staat voor wie we zijn. Alle nummers samen staan voor wij met ons twee. We hopen wel dat er iets samenhangends in zit: het verhaal van twee maten op het vlak van liefde en humor.”

Jelle Cleymans: “De kracht van wat we vroeger als coverband deden, was dat we van Raymond van het Groenewoud plots gingen naar Louis Neefs en dan weer naar Clouseau. Ik denk dat mensen dat net zo fijn vonden, dat die verschillende stijlen bij elkaar kwamen. Met ons eigen werk zijn we uiteindelijk uitgekomen bij eenzelfde vorm van eclecticisme, maar dan op een iets minder extreme manier. Het is veelzijdig en het springt van het één naar het ander. Dat was een bewuste keuze. Dit is het soort plaat waar we live mee aan de slag kunnen. Daarvoor is het album deels ook geschreven.”

Diner met de ouders

Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?

Jelle Cleymans: “Ik denk dat dat teruggaat naar het zesde leerjaar. Onze ouders zijn acteurs en speelden samen in een VT4-reeks. Op een bepaalde avond kwamen de ouders van Jonas bij ons eten en ze namen hun zoon mee. Tijdens de eerste jaren zagen we elkaar sporadisch, maar later begonnen we elkaar vaker te zien. We werden ouder en gingen op café. Ik had in die tijd nood om om te gaan met mensen die bezig waren met theater en muziek, op school vond ik dat niet echt. Zo zijn we steeds belangrijker geworden in elkaars leven. Op de kritieke momenten waren we er altijd voor elkaar en dat heeft ons tot zeer goede vrienden gemaakt.”

Live spelen

Jullie zijn dus van plan om op te treden met dit project?

Jonas Van Geel: “Ja, maar op dit moment is dat af te wachten door de coronacrisis. Normaal gezien zouden we deze zomer live spelen met onze nieuwe plaat, maar of dat zal doorgaan, valt nog af te wachten.”

Wat doen jullie het liefst, televisiewerk of muziek maken?

Jelle Cleymans: “Ik maak het liefst muziek. We zijn allebei veelzijdig en doen veel dingen graag, maar er is toch niets zo speciaal als met een groep in de zomer spelen en knallen op het podium. Dan voel je je een klein jongetje.”

Jonas Van Geel: “De afwisseling is fijn, maar het is leuk als je muziek kan spelen. Dat is een droomjob. Dat is zelfs geen job, dat is met je maten mensen proberen gelukkig te maken.”

Cleymans en Van Geel in lockdown

Alles valt stil door de uitbraak van het coronavirus. Waar houden jullie je tegenwoordig mee bezig?

Jonas Van Geel: “Puzzelen. Verder heb ik een zoon van 9 maanden die veel aandacht nodig heeft dus ik weet mijn tijd wel in te vullen.”

Jelle Cleymans: “Ik probeer wat muziek te schrijven voor een nieuw project, maar dat lukt niet gigantisch goed. Dat is een beetje raar, want ik heb nu veel tijd. Het is net dat dat tegensteekt. Er is momenteel geen duidelijk perspectief voor ons. Wanneer gaat het Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs weer open? Kunnen we deze zomer optreden met de band? Op zich zijn het luxeproblemen, maar dat is onze leefwereld nu eenmaal.”

Cleymans & Van Geel’ is nu online uit. De fysieke plaat volgt later.

Meer
Lees meer...