Jennifer Aniston was bijna uit ‘Friends’ geschreven in het eerste seizoen

Friends bestaat uit de zes meest iconische vrienden ooit. Maar het scheelde maar een haar of deze vriendengroep en heel wat verhaallijnen hadden er compleet anders uitgezien. Jennifer Aniston, die in de reeks Rachel speelt, was namelijk bijna uit de reeks geschreven in de helft van het eerste seizoen.

Op 22 september is het precies 25 jaar geleden dat de allereerste aflevering van de sitcom Friends werd uitgezonden. Daarom verschijnen er de laatste tijd heel wat nieuwtjes over de reeks, waarvan het boek Generation Friends de laatste is. En in dat boek staan heel wat geheimen over de reeks.

Generation Friends

Generation Friends
Generation Friends

Het boek Generation Friends is geschreven door Saul Austerlitz en vertelt onder andere over de casting van de reeks. Daardoor komen er in het boek heel wat geheimen aan de oppervlakte. Enerzijds over hoe de juiste acteur voor de juiste rol werd gekozen, maar ook over hoe dat de verhaallijnen van de reeks beïnvloedde.

Zo ging Joey oorspronkelijk een rasechte city boy van Chicago zijn. Meer nog, hij, en dus niet Chandler, zou oorspronkelijk de love interest worden van Monica, waarbij zij de vrouwenverslinder uit de stad zou temmen. Maar uiteindelijk beslisten de makers om het personage van Joey aan te passen en te gaan voor Matt LeBlanc als de Joey die we kennen.

Jennifer Aniston

Een andere onthulling uit het boek gaat over Jennifer Aniston en haar personage Rachel. Jennifer Aniston speelde tijdens de opnames van het eerste seizoen van Friends ook nog mee in een nieuwe CBS-reeks Muddling Through. Het eerste seizoen van die reeks was al opgenomen en als de reeks een succes zou worden, moest Jennifer Aniston opnieuw de studio in voor het vervolg.

Op datzelfde moment werd het eerste seizoen van Friends ingeblikt. De eerste helft van het eerste seizoen was zo al opgenomen, maar voor de rest van de afleveringen moesten de makers afwachten voor het mogelijke vervolg van Muddling Through. De makers van Friends wilden hun Rachel niet verliezen, dus zetten ze de grove middelen in. NBC, de zender waarop Friends werd uitgezonden, programmeerde populaire films op hetzelfde uur als Mudding Through. Daardoor had de reeks minder kijkers dan verwacht en werd ze uiteindelijk na het eerste seizoen gecanceld. En zo kon Jennifer Aniston Rachel blijven spelen en moest er ook niets veranderd worden aan de verhaallijnen.

Als Muddling Through toch een succes was geworden, hadden de makers een oplossing moeten verzinnen. Dat was ofwel een nieuwe actrice voor de rol van Rachel geweest of … geen Rachel.

Blanke cast

Friends
Friends

Friends wordt vaak bekritiseerd omdat de reeks een volledig blanke cast heeft. Maar dat was niet het plan, zo blijkt. Enkel voor de rollen van Ross en Monica werd bewust gezocht naar blanke acteurs. Voor de andere friends was er geen specifieke etniciteit vooropgesteld.

Het was uiteindelijk dus toevallig dat alle hoofdpersonages blank waren. In de periode waarin de castings voor Friends gebeurden, was er ook nog geen specifieke aandacht voor diversiteit in series. Daardoor werd er dus nog geen belang gehecht aan het gebrek aan diversiteit in Friends.

Het boek Generation Friends, dat waarschijnlijk nog heel wat andere Friends-geheimen zal bevatten, komt uit op 17 september.

Meer
Lees meer...