Joe Biden roept op om geduld “tot iedere stem geteld is”, maar werkt al aan plan tegen coronapandemie

Joe Biden heeft afgelopen nacht onze tijd de Amerikaanse bevolking toegesproken. De Democratische presidentskandidaat wou daarbij nog niet de overwinning claimen. Hij roept iedereen dan ook op geduld te hebben tot iedere stem is geteld. Als alles geteld is, verwacht Biden samen met zijn vicepresident Kamala Harris uitgeroepen te worden tot winnaars. Ondertussen is hij naar eigen zeggen al aan de slag gegaan. Zijn eerste focus ligt daarbij op de coronapandemie.

Vrijdag was een belangrijke dag voor Joe Biden en Kamala Harris in de strijd voor het Witte Huis. De Democratische presidentskandidaat nam in de loop van de dag de leiding van de belangrijke staten Pennsylvania en Georgia. Bovendien behield hij zijn voorsprong in Arizona en Nevada. Daarmee lijkt Biden op weg naar het presidentschap. Officieel is dat wel nog niet, want hij heeft nu 253 kiesmannen, 17 te kort voor de overwinning.

“We gaan deze race winnen”

Met dat in het achterhoofd spraken Joe Biden en Kamala Harris gisterenavond vanuit zijn woonplaats in Wilmington de bevolking van de Verenigde Staten toe. Eerst riep hij daarbij op tot geduld: Maar hij roept ook op tot geduld. “Elk stembiljet moet worden geteld, en zo zou het moeten zijn. Democratie is soms rommelig; het vereist soms ook wat geduld”, klonk het bij Biden, die wel uitgaat van een overwinning. De voorlopige resultaten vertellen volgens hem “een duidelijk verhaal: we gaan deze race winnen”.

“De mensen hebben gesproken – meer dan 74 miljoen Amerikanen – en ze spreken luid voor ons. En terwijl we wachten op een eindresultaat, wil ik dat mensen weten dat we niet wachten om aan het werk te gaan”, zei Biden. Volgens hem hebben de Amerikanen hem “een mandaat gegeven voor actie”.

Daarna sprak Biden – net als tijdens zijn vorige speech – opnieuw verzoenende, presidentiële taal. “Ik wil dat je weet dat ik net zo hard zal werken voor degenen die tegen mij hebben gestemd als voor degenen die op mij hebben gestemd. We hebben geen tijd meer te verspillen aan een partizanenoorlog”, zei hij.

Coronapandemie

De eerste taak die de voormalige vicepresident op zich neemt, is de coronapandemie. De Verenigde Staten wordt op dit moment getroffen door een zware tweede golf. Dag na dag breekt het records met nu al meer dan 125.000 besmettingen per dag. Ook sterven er dagelijks opnieuw meer dan 1.000 mensen aan Covid-19. Daarom hebben Biden en Harris afgesproken met gezondheidsexperts en economen.

“Er wordt aangenomen dat we maar liefst 200.000 gevallen per dag kunnen krijgen. Het dodental nadert 240.000 verloren levens. 240.000 lege stoelen in heel Amerika”, zei Biden.

Bekijk hier de speech van Joe Biden

Meer
Lees meer...