‘Senior moment’: Joe Biden verwart Macron met Mitterrand (die al 28 jaar dood is)

De Amerikaanse president Joe Biden (81) heeft af en toe last van publieke uitschuivers. Op een verkiezingsbijeenkomst in Texas haalde hij twee Franse presidenten door elkaar: huidig president Emmanuel Macron en François Mitterrand.

Gehoord: Biden komt maar moeilijk uit zijn woorden bij een anekdote.

  • Direct nadat ik was verkozen, ging ik naar een G7-bijeenkomst in Zuid-Engeland. En ik ging zitten en zei: ‘America is back!’ en Mitterrand uit Duitsland — ik bedoel Frankrijk — keek me aan en zei: ‘Voor hoe lang ben je terug?’”
  • Biden haalde dus niet alleen even Duitsland en Frankrijk door elkaar, maar vergat ook wie er in 2021 tijdens de bijeenkomst president van Frankrijk was. Dat was uiteraard niet François Mitterrand, die overleed in januari 1996, maar Emmanuel Macron.
  • Het is de zoveelste verwarring voor Biden tijdens een toespraak. Eerder al zei hij dat Vladimir Poetin “de oorlog in Irak” verliest, of noemde hij Oekraïners Iraniërs in zijn State of the Union. Ook waren er volgens de president “al meer dan 100” mensen gestorven door COVID-19 in de VS. Het Witte Huis stelde dit later bij naar “meer dan een miljoen”.

Gevolgd: Dit speelt niet in de kaarten van Biden.

  • Tegenstander Donald Trump maakte er in de verkiezingscampagne van 2020 geen geheim van: Joe Biden was te oud om nog president te zijn, vond hij. Het leverde Biden de bijnaam ‘Sleepy Joe’ op.
  • Ook bij de gewone Amerikaan speelt de vraag steeds meer: kan Biden nog eens vier jaar president zijn, met een geest die hem steeds vaker in de steek laat? Is 81 jaar niet te oud om president te zijn?
  • Als Trump de Republikeinse nominatie binnenhaalt en zich mag meten met Biden, kunnen we ons weer opmaken voor herhalingen. De leeftijd van de zittende president blijft een geliefkoosd onderwerp voor Trump. Die is met 77 jaar ook niet beduidend jonger, maar heeft als voordeel dat hij scherper uit de hoek komt.
Meer
Lees meer...