Joey Chestnut wint voor de 15de keer wereldberoemde eetwedstrijd met 63 hotdogs in 10 minuten

De beste eter ter wereld heeft opnieuw toegeslagen. Levende legende Joey ‘Jaws’ Chestnut (38) won in de Verenigde Staten voor het vijftiende jaar op een rij de bekende Nathan’s Hot Dog Eating Contest. Chestnut kende op weg naar zijn overwinning heel wat moeilijkheden. Hij bleef met 63 volledig opgegeten hotdogs in 10 minuten tijd dan ook ver onder zijn wereldrecord van 76 dat hij vorig jaar vestigde.

De Amerikaanse nationale feestdag op 4 juli heeft heel wat tradities. Naast onder andere veel vuurwerk hoort daarbij ook de jaarlijkse Nathan’s Hot Dog Eating Contest, de bekendste eetwedstrijd ter wereld. Op die wedstrijd moeten deelnemers op 10 minuten tijd zoveel mogelijk hotdogs met broodje en worst opeten zonder over te geven.

Nathan’s Hot Dog Eating Contest

De Nathan’s Hot Dog Eating Contest sinds deze eeuw uitgegroeid tot een gigantisch succes. De wedstrijd trok dinsdag, na twee coronajaren zonder toeschouwers, opnieuw tussen de 35.000 en 50.000 toeschouwers. De Amerikaanse sportzender ESPN koos er zelfs voor om het tennistoernooi Wimbledon naar hun tweede kanaal te verplaatsen zodat er op het eerste kanaal ruimte was voor een liveverslag van de Nathan’s Hot Dog Eating Contest.

Spannend is de wedstrijd echter al enige tijd niet meer. Sinds Joey Chestnut in 2007 de hegemonie van zesvoudig winnaar Takeru Kobayashi doorbrak, won hij veertien van de vijftien laatste edities. Aanvankelijk was de strijd met de Japanner – die amper 58 kilogram weegt – nog spannend, maar sinds die door een dispuut met de organisatie in 2010 niet meer heeft meegedaan, is de dominantie van Chestnut overweldigend. Dat zette hij vorig jaar nog maar eens in de verf met een nieuw wereldrecord. In 10 minuten tijd verorberde de Amerikaan toen 76 hotdogs.

Blessure, hitte en demonstrant

Dat dat record dit jaar niet opnieuw zou sneuvelen, was al voor de wedstrijd duidelijk. Joey Chestnut kende de voorbije maanden heel wat fysieke ongemakken en verscheen aan de start met krukken door een gescheurde achillespees. Vorig maand verloor Jaws dan ook nog eens zijn moeder Alicia Chestnut, die tevens zijn eerste ’trainer’ was.

Bovendien waren de omstandigheden dit jaar extra zwaar. Toen de competitieve eters op het podium stonden voor hun wedstrijd was het in New York bijna 30 graden Celsius. Na enkele minuten moest Chestnut ook nog eens extra obstakel overwinnen. Een demonstrant van dierenrechtenorganisatie PETA kwam hem op het podium namelijk belagen. De sterke Amerikaan nam zijn aanvaller echter zonder aarzelen in een houdgreep en at ondertussen vrolijk verder.

63 hotdogs voor Chestnut, 40 voor Sudo

Uiteindelijk zou hij stranden op 63 hotdogs. Dat was echter ruim genoeg voor de overwinning van nummer twee, Geoffrey Esper, wist ‘maar’ 47,5 hotdogs naar binnen te werken. Die overwinning levert hem, naast de eer, ook 25.000 euro (24.500 euro) aan prijzengeld op. In totaal verdient Chestnut jaarlijks zo’n 250.000 à 500.000 dollar (245.00 à 490.00 euro) met eetwedstrijden en de verkoop van merchandise.

Bij de vrouwen ging de overwinning naar Miki Sudo met 40 hotdogs. Het was voor haar al haar achtste zege en haar eerste sinds ze in 2021 niet kon meedoen doordat ze hoogzwanger was. De bijna éénjarige Max was in het publiek aanwezig met papa Nick Wehry, een voormalige competitieve eter die Sudo in 2018 leerde kennen tijdens de bekende hotdogeetwedstrijd.

Tom Brady

“Ik wil een voorbeeld zijn voor mijn kind,” zei Miki Sudo na afloop tegen ESPN. “Ik wil tonen dat je dingen moet waar je van houdt en jezelf tot het uiterste te drijven. Dat je moet blijven proberen, zelfs als het moeilijk is. Zo kom je misschien als winnaar uit de strijd.”

Ook Joey Chestnut reageerde na afloop trots op zijn overwinning en beklemtoonde vooral dat hij nog lang niet aan stoppen denkt. “Ik ga nog steeds ooit voor 80”, zei de vijftienvoudige kampioen aan USA TODAY. “Ik heb nog veel over. Ik heb nog een paar jaar in me. Als Tom Brady kan spelen als hij in de veertig is, kan ik dit ook blijven doen tot mijn veertigste. Aan mijn lichaam voel ik wel dat ik ouder wordt, maar ik heb nog steeds emotionele honger. Dit is wat ik graag doe. Ik hou van competitie, ik hou van hotdogs!”

Bekijk hier de wedstrijd van Joey Chestnut:

Meer
Lees meer...