Joke Emmers maakt furore in ‘De Slimste Mens ter Wereld’, maar wie is ze eigenlijk buiten tv?

Actrice Joke Emmers (27) wist zich de afgelopen weken te ontpoppen tot dé publiekslieveling van ‘De Slimste Mens ter Wereld’. Maar buiten dat ze van Limburg is, allergisch is voor honden en de kost verdient als actrice weten we eigenlijk maar weinig van de immer enthousiaste Joke Emmers. 

We mogen het stilaan zeggen: Joke Emmers is dé revelatie van De Slimste Mens ter Wereld. We zagen haar net voor de finaleweken van start gingen voor de eerste keer en vanavond zit ze al voor de zesde keer in de populaire quiz. Maar wie is Joke naast het scherm?

Theater als grote liefde

We kennen Joke Emmers natuurlijk uit Den Elfde Van Den Elfde, Beau Séjour en vooral Callboys. Maar wie vertrouwd is met de theaterwereld kent haar al wat langer. Sinds Joke afstudeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen schittert ze namelijk vooral op de planken.

Het theater is dan ook haar grote liefde, ondanks de mooie rollen die ze de laatste jaren op tv speelde. “Als ik eerlijk ben, zie ik mijn werk op tv vooral als een kans om mensen naar het theater te lokken”, zegt ze daarover in Humo.

Van Neerpelt naar Antwerpen

Toch was het voor haar niet vanzelfsprekend om op haar achttiende naar Antwerpen te gaan om er te gaan studeren. Ze woonde tot dan namelijk in de kleine Limburgse gemeente Neerpelt, naar eigen zeggen nog altijd écht haar thuis.

“Toen ik op mijn achttiende naar Antwerpen trok, was ik eerst nog bang van die stad. Het enige nieuws dat je in een klein dorp over grote steden hoort, is `steekpartij hier’ en `vechtpartij daar’. Dat viel gelukkig wel mee, merkte ik zodra ik er zelf woonde”, legt ze uit in Humo.

Woont samen met haar zus

Ondertussen woont de actrice al negen jaar in Antwerpen. Momenteel woont ze er samen met haar zus. “Zolang zij niet van plan is om in te trekken bij haar vriend, hoop ik bij haar te kunnen wonen”, zegt ze.

Zelf is Joke Emmers single. Haar eerste theatermonoloog Damiët uit 2012 ging over liefde en eenzaamheid en haar nieuwste monoloog Brief draait ook rond hetzelfde thema. Toch wijst de 27-jarige actrice vooral naar anderen en de druk die ze soms voelt. “Ik heb het daarin misschien wel over mezelf, ja. Ik heb nu eenmaal een leeftijd waarop ik vaak de vraag krijg of ik al een vriend gevonden heb, en of ik al weet wanneer ik kinderen wil, en wanneer ik mijn huis zal kopen”, legt ze uit.

“Nooit opgroeien”

“Dat vind ik best moeilijk, die vragen, omdat ik gewoon niet voldoe aan al die eisen. Ik wíl bijvoorbeeld helemaal geen kinderen. Maar toch blijven het verwachtingen die andere mensen je opleggen, en daar kan je aan ten onder gaan”, verklaart ze in Humo.

Waar Joke Emmers het wel moeilijk mee heeft, is ouder worden. “Ik ben 27 en daar heb ik het al vrij moeilijk mee. Ik heb het erg moeilijk met ouder worden, en dan vooral omdat ik merk dat ik het met elk jaar dat erbij komt steeds lastiger vind om niet bitter te worden. Dat wil ik écht niet. Moest het mogelijk zijn om nooit te moeten opgroeien, ik zou niet twijfelen”, zegt ze openhartig.

Maar eerste De Slimste Mens ter Wereld proberen winnen? “Ik heb al vaak geluk gehad met de vragen, hoor”, besluit ze bescheiden.

Joke Emmers amuseert zich duidelijk in De Slimste Mens ter Wereld …

… al moet ze het sinds kort wel doen zonder Pamuk

Meer
Lees meer...