Kaartje toont snelle groei wereldbevolking: in 2030 zijn er 40 steden met meer dan tien miljoen inwoners

Wereldwijd zijn er momenteel 28 stedelijke gebieden met meer dan tien miljoen inwoners. Maar onze bevolking blijft maar stijgen, en dus zullen er zo ook meer steden komen. Volgens bovenstaand kaartje van persbureau Bloomberg zullen er de komende 15 jaar nog 12 megasteden bijgekomen, vooral in Azië.

Momenteel wonen er zo’n 7,2 miljard mensen op onze aardbol, maar tegen 2030 zullen er dat zeker een miljard extra zijn. Op bovenstaand kaartje van Bloomberg zijn alle steden aangeduid waar er dan meer dan tien miljoen mensen zullen wonen. De steden die in de loop van de volgende vijftien jaar die kaap zullen overschrijden, zijn in het vet aangeduid. En dan is goed te zijn waar de grootste bevolkingsgroei plaatsvindt. In Europa en Noord-Amerika is er zelfs geen enkele stad waar die kaap voor 2030 overschreden zal worden.

Het is overduidelijk dat de bevolkingsgroei in Azië heel wat nieuwe megasteden zal doen ontstaan. Van de twaalf nieuwe gebieden met meer dan 10 miljoen inwoners, zijn er acht in Azië gesitueerd. Alleen al in India zullen er dan zo acht stedelijke gebieden zijn. Maar de stad die het snelst zal groeien, is het Angolese Luanda. Momenteel wonen er 5,3 miljoen mensen, over vijftien jaar zouden er dat 10,4 miljoen zijn. Ook Lagos en Kinshasa blijven ongelooflijk snel groeien. De megasteden in Japan verliezen dan weer als enige inwoners.

Meer
Lees meer...