‘Kaleidoscope’: Jij kiest zelf de volgorde van de afleveringen in nieuwe Netflixreeks

Sinds zondag 1 januari 2023 kan je op Netflix kijken naar de nieuwe reeks Kaleidoscope. De serie volgt een overval, maar valt vooral op door de unieke kijkervaring. Kaleidoscope is namelijk zo opgebouwd dat je de afleveringen in eender welke volgorde kan bekijken. Je beslist dus volledig zelf met welke aflevering je begint en hoe je daarna verder gaat.

Netflix heeft op de eerste dag van het nieuwe jaar een wel heel bijzondere reeks op de wereld losgelaten. Het gaat om Kaleidoscope, een serie die een overval volgt, maar je kan de aflevering op – hou je vast – 5.040 verschillende manieren bekijken. Het is namelijk volledig aan jou om de volgorde van de afleveringen te kiezen. Je kan het dus vergelijken met Bandersnatch van Black Mirror, maar toch is het een heel ander concept.

Kaleidoscope

Kaleidoscope volgt een overval. We volgen deze overval van 24 jaar voor de feiten tot zes maanden erna. Het bijzondere aan de reeks is dat je als kijker zelf de volgorde mag kiezen waarin je de reeks bekijkt. Er zijn maar twee vaste afleveringen met een vaste plaats. Zo moet je ‘Black’ als eerste bekijken. Die “aflevering” duurt minder dan een minuut en dient eigenlijk louter als introductie. ‘White’ is dan weer de laatste aflevering. Dus eender welke volgorde je gebruikt voor alle andere afleveringen, om de beste kijkervaring te hebben, moet je afsluiten met ‘White’.

Daardoor zijn er 5.040 mogelijke volgordes om de reeks te bekijken en die zouden je allemaal een andere kijk geven op de overval, maar toch ook nog steeds kloppen. Het gaat hier dus niet om een reeks als F.C. De Kampioenen of Friends waarbij het eigenlijk niet uitmaakt wanneer je inpikt. Kaleidoscope vertelt wel degelijk één samenhangend verhaal. Maar je kiest zelf waar je start en hoe je op het einde geraakt.

Chronologisch

Netflix geeft elke gebruiker een willekeurige volgorde wanneer je de reeks kan bekijken. Daarbij krijg je dus, compleet willekeurig een van de 5.040 mogelijke volgordes te zien. Wie zich niet helemaal aan de regels houdt en ‘White’ niet als laatste wil opsparen komt zelfs aan 40.320 mogelijke volgordes. Je hoeft je dus ook niet te houden aan de volgorde die je krijgt van Netflix en kan helemaal zelf je gang gaan.

Ben je toch niet zo te vinden voor verrassingen? Dan kan je ervoor kiezen om de reeks in chronologische volgorde te bekijken. Hierbij blijft de regel dus wel dat je ‘White’ als laatste moet bekijken, ook al komen ‘Red’ en ‘Pink’ er eigenlijk chronologisch achter.

  1. ‘Violet’ – 24 jaar voor de overval
  2. ‘Green’ – 7 jaar voor de overval
  3. ‘Yellow’ – 6 weken voor de overval
  4. ‘Orange’ – 3 weken voor de overval
  5. ‘Blue’- 5 dagen voor de overval
  6. ‘Red’ – De ochtend na de overval
  7. ‘Pink’ – 6 maanden na de overval
  8. ‘White’- De overval

Maar eender welke willekeurige volgorde zou dus moeten werken en wordt ook aanbevolen door de makers.

Bekijk hier de officiële trailer voor Kaleidoscope:

Bekijk hier onze top 50 met de beste reeksen op Netflix.

Meer
Lees meer...