Kans dat Glastonbury volgend jaar doorgaat bijzonder klein

Net zoals alle andere grote zomerfestivals, kon Glastonbury in het Verenigd Koninkrijk afgelopen zomer niet doorgaan. Het festival, dat een van de grootste ter wereld is, schoof de line-up door naar volgend jaar. Maar nu het einde van de pandemie nog steeds niet in zicht is, wordt de kans bijzonder klein dat er Glastonbury 2021 zal kunnen doorgaan.

Op dit moment lijkt met duizenden mensen samenkomen voor een festival ondenkbaar en de kans is groot dat dat ook deze zomer nog zo zal zijn. Zo laat de organisatie nu weten dat Glastonbury waarschijnlijk pas in 2022 opnieuw zal kunnen doorgaan. En ook in ons land lijkt de kans op een normale festivalzomer bijzonder klein.

“Ik weet niet of er iets is dat we kunnen doen”

Emily Eavis, een co-organisator van het festival, zegt dat het festival er alles aan zal doen om door te kunnen gaan. “Maar op dit moment ben ik niet zeker of er wel iets is dat we kunnen doen om te verzekeren dat we 200.000 mensen kunnen verwelkomen om samen zes dagen door te brengen in velden in juni 2021”.

Het festival mag dan wel doorgaan in open lucht, het lijkt inderdaad onmogelijk om met 200.000 mensen samen te komen deze zomer. De eerste vaccins zijn al uitgedeeld in het Verenigd Koninkrijk, maar het zal nog maanden duren alvorens er groepsimmuniteit bereikt kan worden. Daarvoor moet namelijk 60 tot 70 procent van de bevolking ingeënt zijn.

Paul McCartney

Een van de grote namen op de affiche voor Glastonbury 2021 is de voormalige Beatle Paul McCartney. Hij liet bij BBC Radio 4 weten dat hij vermoedt dat hij volgend jaar niet zal kunnen optreden op het podium van Glastonbury.

“100.000 mensen die dicht bij elkaar staan met vlaggen en zonder mondmasker. Van een superverspreider gesproken. Ik zou doodgraag optreden op Glastonbury, maar ik heb het gevoel dat het niet zal doorgaan.” McCartney roept alle Britten wel op om het coronavaccin te laten zetten. “Als ik het mag gaan halen, dan zal ik ook het zeker doen.”

Meer
Lees meer...