Krijgen we eindelijk een zwarte ‘James Bond’-acteur? Dit zijn de grootste kanshebbers om Daniel Craig op te volgen

De producenten van James Bond zijn al een tijdje op zoek naar een opvolger voor Daniel Craig. No Time To Die zal namelijk de laatste Bondfilm zijn met Craig in de hoofdrol. De afgelopen maanden gingen de geruchten volop de ronde over wie de volgende acteur is die in de huid van agent 007 zal kruipen.

De Britse goksite Ladbrokes houdt al een tijdje een lijst bij met de grootste kanshebbers voor de iconische rol van de geheim agent, inclusief de kansverhouding. Dit zijn volgens de bookmakers de grootste kandidaten om Daniel Craig te vervangen na No Time To Die.

1. James Norton (odd 2/1)

James Norton
(EPA)

Al lange tijd is James Norton de topfavoriet. De 34-jarige acteur is vooral bekend geworden door zijn rol als Sidney Chambers in de Britse detectiveserie Grantchester. Daarnaast maakte hij indruk in de hoofdrol van Flatliners, een film uit 2017, en War and Peace.

Volgens verschillende Britse tabloids heeft Norton al meerdere audities voor de rol van James Bond achter de rug. Bovendien zou hij al een tijd lang aan het onderhandelen zijn met de producenten. Zelf heeft de Engelsman echter twijfels of hij de rol ook daadwerkelijk gaat krijgen. Hij raadt zelfs aan niet op hem te wedden.

Twijfels of niet, het staat vast dat James Norton volledig voldoet aan het plaatje van de ideale James Bond: naast de passende looks beschikt de afgestudeerde student aan Cambridge over de brains die noodzakelijk zijn voor een geheim agent. En: in een interview vorig jaar gaf hij aan erg graag martini’s te drinken, toevallig ook het lievelingsdrankje van James Bond.

2. Sam Heughan (odd 5/1)

Sam Heughan
(EPA)

Recente favoriet is de Schotse acteur Sam Heughan. De afgelopen maanden steeg hij erg snel in de lijsten van de bookmakers.

De 39-jarige Schot is niet zo bekend als zijn concurrenten. Zijn bekendste rol is wellicht die van Jamie Fraser in Outlander. In 2018 speelde hij de hoofdrol in The Spy Who Dumped Me. Hij heeft dus al ervaring in het wereldje van spionnenfilms.

Heughan schijnt trouwens erg geliefd te zijn in de industrie. Zo ziet Vin Diesel de Schot als nieuwe James Bond wel zitten. Hij werkte met Heughan samen voor de superheldenfilm Bloodshot. “Natuurlijk zou hij een goede James Bond zijn. Sam zou een goede alles zijn. Hij kan alles”, zei de Amerikaan op de première.

Overigens zien veel fans liever een James Bond-acteur die nog niet bekend is bij het grote publiek. Zo leer je hem echt kennen als James Bond, en niet als “die acteur van die ene film”.

Toen het Britse magazine GQ hem bestempelde als een uitstekende keuze voor de rol, uitte Heughan op een erg gepaste wijze zijn dank op Twitter: “Thank you Moneypenny”, waarmee hij laat blijken dat hij de iconische tekst van het personage al beheerst. Ook lijkt hij te beschikken over een gezonde portie subtiele humor, wat hem als James Bond zeker van pas zou komen.

3. Tom Hiddleston (odd 5/1)

Tom Hiddleston
(EPA)

Tom Hiddleston is een van de bekendere namen in het rijtje. We kennen hem uiteraard als Loki in de Marvel-films. Vooral zijn rol als MI5-agent in The Night Manager laat zien dat de 39-jarige acteur uitermate geschikt is. Voor die laatste prestatie won hij in 2016 een Golden Globe.

Die bekendheid heeft zijn nadelen. Zo heeft Tom Hiddleston al een erge drukke agenda. Onder andere door zijn rol in de serie Loki op Disney+. Net als zijn landgenoot James Norton heeft hij echter zijn twijfels over zijn mogelijk rol als James Bond: “Ik denk niet dat die aankondiging eraan gaat komen, maar ik waardeer jullie enthousiasme. Maar jullie weten net zoveel als ik, eerlijk gezegd”, zei hij tijdens een panel.

Al in 2017 was er sprake dat Hiddleston Craig zou gaan vervangen, toen de huidige Bond er klaar mee leek te zijn. Volgens insiders vonden de producenten achter de franchise hem toen niet geschikt. Wellicht denken ze daar vandaag nog steeds zo over.

4. Idris Elba (odd 6/1)

Idris Elba
(EPA)

Idris Elba wordt al langer genoemd maar schoot de laatste tijd erg snel vooruit in het rijtje. Zijn kansen sprongen in no time van 10/1 naar 6/1. Alex Apati van Ladbrokes acht de kans groot dat het Elba wordt: “Het lijkt erop dat de naam Elba wordt, Idris Elba. Men lijkt ervan overtuigd te zijn dat hij groen licht gaat krijgen om Daniel Craig als Bond te gaan vervangen.”

De Britse acteur is geen onbekende. Natuurlijk kennen we hem al van de serie Luther. In 2018 teasde hij zijn fans toen hij een selfie postte met de beschrijving: “Mijn naam is Elba, Idris Elba.”

De ster lijkt helaas niet zeker te zijn of hij de rol van James Bond wel wil. “Ik denk dat het meer een ding is van, ‘we willen een zwarte acteur die James Bond speelt’, dan dat ze denken, ‘we willen Idris Elba, de acteur, als James Bond’”, zegt Elba.”Dan denk ik, ugh, kom op zeg.” Bovendien is Elba al 47 jaar. Volgens de geruchten hebben de producers liever een jongere acteur die langer zal meegaan.

5. Richard Madden (odd 6/1)

Richard Madden
(EPA)

Een redelijke nieuwkomer in de ranglijst. Richard Madden is bekend van de serie Bodyguard op Netflix en als Robb Stark in Games of Thrones. Bond-producente Barbara Broccoli was zeer onder de indruk van zijn acteerprestaties in Bodyguard.

Een bron beweerde tegenover een Britse tabloid zelfs dat “het er serieus op lijkt dat Madden de rol gaat krijgen. Hij staat niet alleen bovenaan Barbara’s lijstje, maar ze werkt zelfs aan een voorstel.”

Richard Madden zelf is alleszins een grote fan van de film, en liet tijdens een recent interview weten dat hij alle boeken van Ian Fleming heeft gelezen. Hij vindt het “schitterend” dat mensen hem als opvolger noemen, maar wil er niet over praten: “Dan vervloek ik het.”

De andere namen in het rijtje van Ladbrokes zijn:

6. Michael Fassbender (8/1)
7. Tom Hardy (8/1)
8. Cillian Murphy (10/1)
9. Jack Lowden (10/1)
10. Aidan Turner (12/1)
11. Jamie Bell (12/1)
12. Henry Cavill (16/1)
13. Chris Hemsworth (20/1)
14. Henry Golding (20/1)
15. Paul Mescal (20/1)
16. Damian Lewis (25/1)
17. Jack Huston (25/1)
18. Michael Ward (25/1)
19. Luke Evans (33/1)
20. Taron Egerton (33/1)

Meer
Lees meer...