Left Right
scrollTop top

Kanye West geeft meer details over zijn programma als presidentskandidaat


Kanye West MAGA
© epa

De aankondiging van Kanye West van zijn kandidatuur voor het Amerikaans presidentschap blijkt niet zomaar een publiciteitsstunt. In een interview met Forbes gaf de muzikant/ondernemer meer uitleg over zijn politieke plannen.

Dat Kanye West al langer politieke ambities heeft, is geen geheim. De rapper, zanger, songwriter, producer, ondernemer en modeontwerper sprak al meermaals de wens uit om een gooi te doen naar het Amerikaanse presidentschap. Toch kwam de aankondiging van afgelopen weekend als een verrassing. Velen hadden West zijn kandidatuur pas verwacht binnen vier jaar.

In een interview met Forbes laat Kanye West echter weten dat hij al langer bezig is met zijn aankondiging om in 2020 al een poging te wagen. Ook over heel wat andere zaken gaf hij enige duiding, een overzicht:

Over Donald Trump: Kanye West toonde zich de voorbije jaren meermaals als een fan van de huidige president Donald Trump. Zo sprak hij in het verleden zijn bewondering uit, droeg hij meermaals een MAGA-pet en bezocht hij zelfs de president in het Witte Huis. De liefde lijkt echter enigszins voorbij. “I’m taking the red hat off“, klinkt het tegen Forbes.

 • Toch klinkt er van Kanye nog bewondering voor Donald Trump. “Hij is de dichtste president die we de laatste jaren hebben gehad om God toe te laten in het gesprek”, zegt hij cryptisch over de zittende president.
 • Vreemd genoeg blijkt Kanye vier jaar geleden niet op Trump te hebben gestemd. Meer nog, de 43-jarige Amerikaan is zelfs nog nooit gaan stemmen.
 • Ondertussen heeft ook Donald Trump zelf gereageerd op de kandidatuur van Kanye West. Hij noemt het een goede oefening voor 2024, maar gelooft niet dat Kanye in november een echte kans maakt. Toch klinkt er respect bij Trump: “Kanye heeft een echte stem”.

Over zijn vicepresident: Dat West al langer bezig is met deze presidentsrace blijkt uit het feit dat de rapper al een running mate heeft gekozen. Die eventuele toekomstige vicepresident blijkt ene Michelle Tidball te zijn. Dat is een obscure predikant uit Wyoming.

 • Kanye West heeft ook al twee adviseurs. Het gaat om de twee personen die op Twitter meteen hun steun uitspraken voor zijn kandidatuur: zijn vrouw Kim Kardashian West en Elon Musk. Met die laatste zou hij er zelfs al jaren over spreken. Musk zou ook hoofd van het ruimtevaartprogramma mogen worden als Kanye West verkozen raakt.

Over zijn ambities: Volgens Forbes was het niet helemaal duidelijk of de beslissing van Kanye West om echt een gooi te doen naar het presidentschap in 2020 al definitief is of niet.

 • Aanvankelijk lijkt Kanye zichzelf 30 dagen te geven om een definitieve beslissing te nemen. Op dit moment is het in theorie namelijk al in zes staten (North Carolina, Texas, New York, Maine, New Mexico en Indiana) te laat om op de kieslijst te komen, binnen een maand komen daar nog heel wat extra staten bij.
  • Hij meent wel dat er mogelijk een uitzondering moet gemaakt worden door de coronacrisis waardoor hij toch in alle staten verkiesbaar zou kunnen zijn.
 • Later in het interview met Forbes klinkt Kanye West wel heel wat zekerder van zijn stuk om niet nog vier jaar te wachten. Naar eigen zeggen was het God die hem de duidelijkheid heeft gegeven dat het tijd is om zich kandidaat te stellen.

Over zijn politieke voorkeur: “Als Trump er niet geweest was, zou ik deelnemer als Republikein”, maakt Kanye West duidelijk waar zijn voorkeur ligt. Hij steekt zijn antipathie voor de Democraten dan ook niet onder stoelen of banken. Kanye noemt het idee dat zwarten op de Democraten zouden moeten stemmen een “vorm van racisme en blanke suprematie”.

Over zijn politieke partij: Als Kanye West aan de verkiezingen deelneemt, zal het dus zijn als onafhankelijke kandidaat. Zijn partij noemt hij de Birthday Party, want “als we winnen, is het iedereens verjaardag”.

 • Zijn slogan blijkt nog eenvoudiger te zijn: “YES“.

Over Joe Biden: Het respect dat waarmee Kanye West spreekt over Donald Trump is helemaal weg als hij spreekt over Joe Biden, de Democratische presidentskandidaat. “Obama is speciaal, Trump is speciaal, Bill Clinton is speciaal, Kante West is speciaal. Amerika heeft speciale mensen nodig om te leiden. Joe Biden is niet speciaal”, is hij duidelijk.

Over het coronavirus: Kanye West verrast in het interview ook door te zeggen dat hij zelf besmet is geraakt met het nieuwe coronavirus in februari. “Rillingen, beven in bed, warme douches nemen en opzoeken wat ik moet doen om erdoor te komen”, legt hij die periode uit.

 • De oplossing tegen het coronavirus is volgens Kanye heel simpel: “We bidden. We bidden voor vrijheid. Het draait allemaal om God. We moeten stoppen met dingen te doen die God boos maakt”.
 • Ook in vaccins lijkt Kanye West niet te geloven. “Er zijn zoveel kinderen die gevaccineerd worden en verlamd maken … Ik ben dus heel voorzichtig om de coronacrisis op te lossen met een vaccin. Dat is een kenteken van het beest. Ze willen chips in ons steken, ze willen van alles doen zodat we niet meer in de hemel raken”, zegt Kanye.

Over ethische kwesties: Kanye West spreekt zich ook uit over heel wat ethische kwesties. Zo blijkt hij tegen de doodstraf te zijn. Ook abortus kan volgens hem niet, omdat dat niet is toegestaan volgens de Bijbel.

Over Wakanda in het Witte Huis: Als Kanye West in het Witte Huis raakt, wil hij zich baseren op de film Black Panther. Hij noemt het fictieve land Wakanda als het beste raamwerk over hoe hij te werk zal gaan in het Witte Huis. West lijkt daarbij vooral te verwijzen naar de manier waarop de leider van Wakanda samenwerkt met de beste wetenschappers van het land.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…