Kanye West maakt kandidatuur voor Amerikaans presidentschap in 2020 bekend

De race voor het Amerikaanse presidentschap lijkt er een nieuwe, zeer bekende kandidaat bij te hebben. Uitgerekend op de Amerikaanse nationale feestdag Fourth of July maakt Kanye West op Twitter namelijk bekend dat hij zich kandidaat stelt voor president van de Verenigde Staten in 2020.

Kanye West is al lang niet alleen meer een rapper, zanger en songwriter. In de muziekwereld is hij ook al enige tijd actief als producer en composer. Daarnaast is hij ook een succesvolle ondernemer en modeontwerper.

Alleen al de voorbije twee weken besloot hij zijn modemerk Yeezy uit te breiden met een schoonheidslijn, sloot hij een miljoenendeal met het kledingmerk GAP en bracht hij – op zijn zachtst gezegd nogal speciale – nieuwe sneakers op de markt.

Politiek

Naast al die andere taken stort Kanye West zich nu dus ook op de politiek. “We moeten nu de belofte van Amerika waarmaken door God te vertrouwen, onze visie te verenigen en onze toekomst op te bouwen. Ik stel mij kandidaat voor president van de Verenigde Staten”, tweette West, samen met de hashtag # 2020VISION en een Amerikaans vlaggetje.

De aankondiging van Kanye West kreeg meteen al een ‘endorsement‘. Niemand minder dan ondernemer Elon Musk, goed bevriend met West, tweette onmiddellijk “Je hebt mijn volledige steun”. Ook Kim Kardashian lijkt achter de keuze te staan. Ze retweette het bericht van haar man namelijk met een Amerikaanse vlagje erbij.

Belofte uit 2015

De politieke ambities van Kanye West komen niet uit de lucht gevallen. De rapper sprak al in 2015 voor het eerst over zijn droom om president van de Verenigde Staten te worden. Toen kondigde Kanye in zijn speech op de MTV Video Music Awards aan dat hij in 2020 wou deelnemen aan de presidentsverkiezingen.

Een jaar geleden herhaalde Kanye West die ambitie op het Fast Company Innovation Festival. Toen sprak de man van Kim Kardashian wel – iets haalbaarder – van 2024. Hij leek toen dus van plan om nog een presidentstermijn te wachten om zijn kans te gaan en volop in te zetten op #Kanye2024.

Relatie met Donald Trump

Donald Trump Kanye West
Donald Trump en Kanye West – Bron: epa

De plaats van Kanye West op het politieke spectrum is ook al langer voer voor discussies. Het is bekend dat hij een grote fan van is van Donald Trump, tot ergernis van vrouwlief Kim Kardashian. Kanye loopt dan ook regelmatig met een MAGA-pet op en had een paar jaar terug zelfs een ontmoeting met president Trump.

Als hij doorgaat met zijn plannen om al in 2020 op te komen, zal hij nochtans een rechtstreekse tegenstander zijn van Donald Trump. Dat wil wel niet zeggen dat hij daarom in het vak van de Black Lives Matter-manifestanten valt. Zo noemde Kanye twee jaar terug slavernij nog een keuze.

Nog niet geregistreerd

Hoe serieus we de tweet van Kanye West moeten nemen, is moeilijk in te schatten. De Amerikaanse website TMZ ontdekte wel dat Kanye West zich nog niet geregistreerd heeft bij de Federal Election Commission (FEC), iets wat nochtans verplicht is voor iedereen die zich kandidaat stelt. De deadline voor de registratie is wel nog niet direct.

Meer
Lees meer...