Is Kanye West volledig het noorden kwijt? “400 jaar slavernij? Dat klinkt als een keuze”

Kanye West heeft alweer voor opschudding gezorgd. In een interview met de Amerikaanse website TMZ claimde de rapper dat slavernij “een keuze” was. Verder noemde hij zichzelf nog “een genie” en bevestigde hij opnieuw zijn steun voor Amerikaans president Donald Trump, die hij zijn “boy” noemde. Kanye West lijkt nu echt helemaal het noorden kwijt …

Kanye West is al een tijdje niet meer uit het nieuws te slaan. Na steunbetuigingen aan Trump gooide de rapper zelfs wat olie op het vuur door een selfie te tweeten met een ‘Make America Great Again’-pet op, die zelfs gehandtekend bleek door Trump himself. De Amerikaanse website TMZ vroeg in een interview waar dat allemaal op sloeg. “Ik voelde een vrijheid”, zegt hij over het dragen van de ‘MAGA’-pet. “En ik deed gewoon iets waarvan iedereen zegt dat je het niet mag doen.”

“Trump is mijn boy

Over Trump bleef de rapper lyrisch: “Ik hou gewoon van hem, hij is mijn ‘boy‘.” Kanye wees ook op het feit dat veel rappers Trump vernoemden in hun teksten en hem adoreerden, maar dat dat allemaal ophield eens hij president was. “Trump is een van de meest geliefde mensen in rap!”, zei hij nog.

Maar dat was niet eens het opmerkelijkste van het interview. In een voor de rest ook amper samenhangende rant, begon de rapper plots over slavernij. “Als je het hebt over slavernij”, zei hij, “vierhonderd jaar lang? Vierhonderd jaar? Dat lijkt mij een keuze. Jullie waren er voor vierhonderd jaar lang en met zovelen? Het is alsof we in een mentale gevangenis zitten.”

Daarna draafde hij verder door over het woord ‘slavernij’ dat hij te direct verbonden vindt met de zwarte gemeenschap. Zelf gebruikt hij liever het woord ‘gevangenis’. “Slavernij is voor zwarten zoals de Holocaust voor de joden”, legt hij uit. “Een gevangenis is iets dat ons verenigt als één ras, zwarten en blanken, wij zijn het menselijke ras.”

“Het was maar een idee

Uitspraken die voor velen natuurlijk niet door de beugel kunnen. Kanye kreeg dan ook meteen de wind van voren. Hij probeerde zich via Twitter nog wel wat te verdedigen, maar daar slaagde hij toch niet echt in. “Om mezelf wat duidelijker te maken. Natuurlijk weet ik dat de slaven niet geketend en op een boot gezet zijn uit vrije wil”, schreef hij. “Mijn punt is maar dat omdat we in diezelfde positie zijn gebleven ook al waren we in de meerderheid we echt mentaal tot slaaf gemaakt zijn.”

“De reden waarom ik die vierhonderd jaar heb vermeld is omdat we niet mentaal gevangen kunnen gehouden worden voor nog eens vierhonderd jaar”, stelt hij. “Onze gedachten moeten nu vrij zijn. Zelfs mijn statement was een voorbeeld van vrije gedachten. Het was maar een idee.”

Maar hij kon niet echt veel mensen bekoren met zijn uitleg. Op sociale media kreeg hij er dan ook zwaar van langs:

Meer
Lees meer...