Ke Huy Quan: van vergeten acteur uit ‘Indiana Jones’ tot Oscarwinnaar

Ke Huy Quan (51) was een kindsterretje in twee van de grootste films van de jaren tachtig, namelijk Indiana Jones and the Temple of Doom en The Goonies. Maar hij stopte met acteren toen hij geen kansen meer kreeg in Hollywood. Nu, 38 jaar later, heeft hij een opmerkelijke comeback gemaakt door een Oscar te winnen. En of hij emotioneel was.

Vannacht mocht Ke Huy Quan een Oscar de lucht in steken. Namelijk die voor Beste acteur in een bijrol voor zijn passage in de film Everything Everywhere All at Once. Tijdens zijn speech werd hij zeer emotioneel en hij legde ook uit waarom.

Wie is hij?

Ke Huy Quan is een Amerikaanse acteur van Chinese en Vietnamese origine. De tweede film van Indiana Jones was zijn eerste job als acteur, toen twaalf jaar. Een jaar later in 1985 speelde hij de rol van de jonge uitvinder Richard “Data” Wang in de succesvolle film The Goonies.

De crew van Everything Everywhere All at Once met meerdere Oscars.- Bron: Leon Bennett/FilmMagic

Wanneer hij ouder werd, vond Quan moeilijker acteerrollen in de Verenigde Staten en ging aan de slag als stuntchoreograaf. Geïnspireerd door het succes van de film Crazy Rich Asians (2018) waagde hij opnieuw zijn kans als acteur en verkreeg onder meer een rol naast Michelle Yeoh in de hooggeprezen film Everything Everywhere All at Once (2022). Hiervoor kreeg hij vannacht op de 95ste Oscaruitreiking de filmprijs voor Beste acteur in een bijrol.

Zeer emotioneel

Ke Huy Quan hield een emotionele toespraak na het winnen van de prijs voor Beste acteur in een bijrol.

“Mijn moeder is 84 jaar oud en ze zit thuis te kijken”, begon hij. “Mam, ik heb net een Oscar gewonnen”. Quan beschreef verder hoe hij van een leven in een vluchtelingenkamp in Vietnam naar Hollywoods grootste podium ging. “Ze zeggen dat dit soort verhalen alleen in films voorkomen”, zei hij. “Ik kan niet geloven dat het mij overkomt. Dit is ‘the American dream‘”.

Quan sprak eerder over hoe hij worstelde om acteerwerk te vinden na zijn rollen als kind in The Goonies en Indiana Jones and the Temple of Doom. Het succes van Everything Everywhere All At Once duwde Quan 38 jaar na zijn filmdebuut weer in de schijnwerpers. Quans Oscar-overwinning markeert een nieuwe mijlpaal in zijn ongelooflijke comebackverhaal. Hij zal deze zomer ook toetreden tot het Marvel Cinematic Universe in het tweede seizoen van Loki.

Meer
Lees meer...