Left Right
scrollTop top

Keith, het flamboyante gezicht van The Prodigy, overleden


Keith, het flamboyante gezicht van The Prodigy, overleden

Keith Flint, het flamboyante gezicht van de Britse band The Prodigy, is overleden. De zanger is 49 jaar oud geworden. Flint zou zelfmoord gepleegd hebben.

Flint werd vandaag dood in zijn woning in de buurt van Londen aangetroffen. De politie meldde eerder dat er geen verdachte omstandigheden waren. Nu spreekt de band op Instagram echter van zelfmoord.

The Prodigy raakte in het begin van de jaren negentig bekend en brak wereldwijd door met nummers Breathe en Firestarter.

Flint, die zich eerst als danser bij de groep voegde en later het vocale gedeelte van de groep voor zijn rekening nam, viel op door zijn opvallende kapsels, gekleurde lenzen en piercings.

Flint mocht dan wel voorman geweest zijn van een van de grootse dancegroepen aller tijden, zijn stemgeluid en kledingstijl deden eerder denken aan punk. Zo werd hij in de pers meermaals vergeleken met Johnny Rotten en Sid Vicious van The Sex Pistols.

The Prodigy had een Amerikaanse en Europese tour gepland. De act zou op zaterdag 27 juli ook op Suikerrock in Tienen staan. Vorig jaar stond de topact nog op de Lokerse Feesten en in Vorst Nationaal.

(Wie met vragen zit kan de Zelfmoordlijn bereiken op het gratis nummer 1813 en op de website http://www.zelfmoord1813.be)

De Instagrampost van The Prodigy over zelfmoord:

Van pionier …

Sinds hun tweede single Charly uit 1991 waren ze niet meer uit het Britse muzieklandschap weg te denken. Hun debuutplaat ‘The Prodigy Experience’ uit 1992 was dan ook een van de eerste echte rave-albums. Een nieuwe muziekstijl was geboren, eentje om keihard op te gaan en de benen van onder je lijf uit te hakken.

In de ravemuziek werden elementen verwerkt uit electro, techno, trance en acid house. De Duitse en Britse scenes, waarvan The Prodigy topvertegenwoordigers waren, stonden jarenlang als concurrenten tegenover elkaar. Bij onze oosterburen zijn WestBam en Dune veruit de bekendsten.

In onze contreien verwierven de Britten bekendheid met hun single Out of Space, een cover van het reggaenummer I Chase the Devil van Max Romeo.

… Tot vaste waarde

Ze bleven in de hitlijsten opduiken met schijven zoals No good, Poison, Breathe en Smack My Bitch Up. Na de eeuwwisseling bleven ze relevant met loodzware tracks als Baby’s Got a Temper, Invaders Must Die, World’s On Fire en Omen. The Prodigy loste eind vorig jaar nog het album ‘No Tourists’. Het werd een voltreffer met alles wat we van Keith Flint en zijn kompanen gewoon zijn: dikke beats, waanzin en oorsuizingen. Aanraders zijn de tracks Need Some1 en Timebomb Zone.

The Prodigy was een erg graag geziene band op festivals. Festivalorganisatoren zoals Rock Werchter-topman Herman Schueremans boekten de Britten maar al te graag om na de hoofdacts het dak er helemaal af te blazen tot in de vroege uurtjes. Heel wat mensen, die niet per se een hart hebben voor ravemuziek of harde elektronische stuff, zijn toch vertrouwd met het oeuvre van The Prodigy.

Reacties van muziekwereld

De band herinnert Flint in een statement als “een echte pionier, vernieuwer en legende”. Ed Simons van The Chemical Brothers herinnert hem als “een groots man” die “altijd leuk was om mee op te trekken”.

Ook het moderne Chase & Status reageert aangeslagen: “We zouden hier niet zijn zonder Keith en zijn muziek.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…