Gamen als keuzevak op school? Dat kan vanaf volgend jaar op het KTA van Brugge

Vanaf volgend jaar kan je op het KTA van Brugge een specialisatie in de esports volgen, een primeur in België. Esports is tegenwoordig zeer populair, de wereld van gamen op professioneel vlak ontwikkelt zich dan ook in sneltempo. Wereldwijd zijn er miljoenen kijkers en zijn er ook gigantische prijzenpotten te winnen. Nog een stapje verder is het feit dat esports binnenkort zijn intrede op de Olympische Spelen maakt.

Esports of Electronic Sports is het professioneel en competitief spelen van computergames. De topsportschool in Sint-Michiels is de eerste middelbare school van ons land die esporten aanbiedt. En dat is niet eens zo raar als je ziet hoe belangrijk gamen aan het worden is in de huidige maatschappij.

Keuzevak

Het gaat om drie lesuren per week in enkele richtingen van de tweede en derde graad. De school krijgt ondersteuning van de VUB. Om alle misverstanden meteen uit de wereld te helpen: de nieuwe specialisatie omvat veel meer dan enkel het gamen.

“Gamen is slechts één van de vier focuspunten. Ook interviewtechnieken, mediawijsheid en functiegerichte inzet van het Engels komen aan bod. Daarnaast is er ook het esports businessmodel waarbij alle stakeholders naar voor komen”, klinkt het.

Bron: Henning Kaiser/picture alliance via Getty Images

Esport in de lift

De gaming industrie heeft de afgelopen jaren een explosieve groei doorgemaakt. Wereldwijd heeft het aantal gamers in 2022 de 3,25 miljard bereikt. Alleen al op de consolemarkt heeft de Switch 27,2 miljoen exemplaren verkocht, terwijl de PS5 22,7 miljoen exemplaren verkocht en de Xbox Series 16,7 miljoen exemplaren.

Het totale aantal esports-kijkers groeide met een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 9 procent naar 646 miljoen deelnemers. Mediagiganten zoals Disney stimuleren esports door toernooien uit te zenden op ESPN, waardoor dat aantal nog meer zal stijgen.

 Bron: Henning Kaiser/picture alliance via Getty Images
Meer
Lees meer...