Eerste Olympische Spelen voor esport stellen games voor: ‘Just Dance’, ‘Zwift’ en ‘Gran Turismo’ en meer

Wat al enige tijd in de lucht ging, komt er nu eindelijk aan: het Internationaal Olympisch Comité (IOC) organiseert komende zomer de allereerste Olympic Esports Week. Het gaat om een soort Olympische Spelen voor eSport waarbij in negen verschillende games kan meegedaan worden.

Wat eraan voorafging:

  • De Olympische Spelen en gaming is al langer een moeilijke combinatie. Het IOC beseft dat de Spelen op steeds minder belangstelling van de jeugd kan rekenen. Om die reden voegde het aan het programma met onder andere skateboarden, surfen en breakdancen al enkele sporten toe die een jongere generatie meer moeten aanspreken.
  • Toch beseffen ze ook dat de grote markt op dat vlak bij eSports ligt. Voorzitter Thomas Bach liet op dat vlak wel al meermaals verstaan dat zogenaamde killer games – die nochtans razend populair zijn – nooit een plaats zullen hebben op de Olympische Spelen.
  • In 2021 hield het IOC dan al een allereerste Olympic Virtual Series (OVS). Daarbij werden vijf sporten beoefend via vijf verschillende games. Het gaat om baseball via eBaseball Powerful Pro Baseball 2020, fietsen via Zwift, virtueel roeien, zeilen via Virtual Regatta en autosport via Gran Turismo. Enkel dat laatste is geen echte olympische sport omdat gemotoriseerde sporten niet mogen op de Olympische Spelen.

Wat zijn de nieuwe plannen?

  • Dat experiment van twee jaar geleden wordt nu grootser aangepakt en uitgebreid tot de Olympic Esports Series (OES). In tegenstelling tot de Olympic Virtual Series zal hier niet alles virtueel doorgaan. Van 22 tot en met 25 juni staan er in Singapore namelijk live finales gepland.
  • Deze keer zijn er negen games opgenomen in het programma. Het gaat om boogschieten via Tic Tac Bow, baseball via WBSC eBASEBALL: POWER PROS, schaken via Chess.com, fietsen via Zwift, dansen via Just Dance, autosport via Gran Turismo, zeilen via Virtual Regatta, taekwondo via Virtual Taekwondo en tennis via Tennis: Clash.
  • Tussen 1 maart en 15 mei kunnen zowel profs als amateurs zich in eender welke game proberen te kwalificeren voor de finales in Singapore.
  • Onder gamers is de eerste reactie op dit initiatief van het IOC heel matig. Zij klagen vooral de selectie van games aan. Onder de negen gekozen eSports zitten er namelijk heel wat vrij onbekende games, terwijl heel populaire games juist niet opgenomen zijn in het programma van de OES.
Meer
Lees meer...