Olympische Spelen komen deze zomer met officiële eSport-variant

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) organiseert deze zomer de allereerste Olympic Virtual Series (OVS). Dat is een game-evenement waarbij meerdere virtuele wedstrijden zullen georganiseerd worden in vijf verschillende disciplines.

De Olympische Spelen en gaming … het al is al langer een moeilijke combinatie. Het IOC weet dat de Spelen steeds minder op belangstelling van de jeugd kunnen rekenen en kijkt daarom jaloers naar eSports. Toch is er binnen de organisatie ook heel wat weerstand. Zo liet voorzitter Thomas Bach al meermaals verstaan dat zogenaamde killer gamesdie nochtans razend populair zijn – nooit een plaats zullen hebben op de Olympische Spelen.

Olympic Virtual Series

De tussenoplossing lijkt voorlopig om een apart evenement te organiseren dat gelinkt is aan de Olympische Spelen en waarbij de focus op virtuele sporten ligt. Het gaat hierbij zowel om fysieke als om niet-fysieke games.

De allereerste Olympic Virtual Series zullen georganiseerd worden tussen 13 mei en 23 juni 2021, een maand voor de start van de echte Spelen. “De Olympic Virtual Series is een nieuwe, unieke olympische digitale ervaring die gericht is op het vergroten van directe betrokkenheid bij een nieuw publiek op het gebied van virtuele sporten. Het moedigt sportparticipatie aan en promoot de olympische waarden, met een speciale focus op de jeugd”, zegt IOC-voorzitter Bach over de plannen.

Vijf sporten

Concreet zullen vijf sporten beoefend worden via vijf verschillende games. Het gaat om baseball via eBaseball Powerful Pro Baseball 2020, fietsen via Zwift, virtueel roeien, zeilen via Virtual Regatta en autosport via Gran Turismo. Enkel dat laatste is geen echte olympische sport omdat gemotoriseerde sporten niet mogen op de Olympische Spelen.

Het precieze concept en format van deze wedstrijden is nog niet bekendgemaakt, maar het is wel de bedoeling dat de OVS een massa-evenement worden waaraan iedereen kan deelnemen. Alles zal ook te volgen zijn via Olympic Channel.

Meer
Lees meer...