EU: Komende winter mogelijk “zeer moeilijk voor Europese economie”

Kadri Simson, de Estse eurocommissaris voor Energie, heeft haar bezorgdheid geuit over de gevolgen van de hoge verwarmingskosten volgende winter voor de Europese economie. Dat bericht de Europees getinte nieuwssite EUobserver. “We mogen de ernst van de gevolgen van de inval in Oekraïne voor onze energiesector en onze economie niet onderschatten”, klonk het op een persconferentie in de Poolse hoofdstad Warschau.

Waarom is dit belangrijk?

De Oekraïne-oorlog heeft de Europese Unie geconfronteerd met de nefaste gevolgen van zijn zucht naar Russische energie. Het 27 staten tellende verbond importeert meer dan 40 procent van zijn gas en bijna 37 procent van zijn olie uit Rusland. Daarnaast was de Russische invoer goed voor ongeveer 19 procent van het steenkoolverbruik van de EU in 2020.

De zesde ronde van sancties tegen Rusland als reactie op zijn inval in Oekraïne wordt “zeer binnenkort” verwacht, meldde Simson. Het stopzetten van de energie-import zal naar Rusland een “duidelijke boodschap” sturen; het denken van de meeste EU-lidstaten is in die richting aan het evolueren, impliceerde ze.

Het vorige sanctiepakket voorzag in een embargo op steenkool uit Rusland, terwijl de komende reeks strafmaatregelen naar verwachting ook een soort olie-embargo zal omvatten. Duitsland, dat sterk afhankelijk is van Russische energie, dringt aan op een geleidelijke aanpak om de olie-invoer tegen het eind van het jaar geleidelijk stop te zetten.

Nadat het voorstel woensdag aan de ambassadeurs van de Europese Unie is voorgelegd, zal de Commissie een bilaterale bijeenkomst met de lidstaten beleggen om tot overeenstemming te komen. Het is echter nog niet duidelijk wanneer het voorstel precies zal worden aangenomen, aangezien de sanctieregeling unanimiteit vereist.

Impact op economie

Maar EU-sancties tegen Rusland, zei Simson, hebben ook een impact op de economie in de eurozone. Het blok van 27 landen moet bereid zijn om verstoringen van de toeleveringsketen op korte termijn op te vangen.

“We moedigen de lidstaten aan om klaar te zijn voor het volgende stookseizoen, dat zeer, zeer moeilijk kan zijn voor de Europese economie”, wierp Simson op.

Nu de EU heeft toegezegd haar invoer van Russisch gas dit jaar met twee derde te verminderen en de energiehandel met Moskou tegen 2027 geleidelijk stop te zetten, ligt in veel landen het openhouden van koolstofintensieve steenkoolcentrales op tafel. Simson noemde dat, onder de huidige omstandigheden, begrijpelijk.

Geen Russisch gas zonder roebels

Anna Moskva, de minister van Klimaat in Polen – een van de belangrijkste kolenproducenten in Europa – zei eerder dat het “te vroeg” was om bij Brussel aan te kloppen voor steun voor een uitbreiding van de steenkoolcentrales.

Maar de situatie is intussen veranderd. Zo heeft het Poolse energiebedrijf PGNiG gewaarschuwd dat zijn Russische leverancier Gazprom van plan is om vanaf vandaag alle aardgasleveringen te staken. De Russen blijven aandringen dat de Polen in roebels betalen.

Na Polen meldde ook Bulgarije, een andere EU-lidstaat uit het oosten, vanaf vandaag geen Russisch gas meer te zullen ontvangen.

De EU-lidstaten kunnen zelf beslissen over de samenstelling van hun energiemix, hoewel ze door de klimaatwet verplicht zijn om de uitstoot tegen 2030 met 55 procent te verminderen en tegen 2050 klimaatneutraliteit te bereiken.

(mah)

Meer
Lees meer...