KU Leuven bant Reuzegommers betrokken bij zaak-Sanda Dia, sommigen voor altijd

Zeven leden van de voormalige studentenclub Reuzegom, die betrokken waren bij de zaak-Sanda Dia en nog aan de KU Leuven studeren, worden van de universiteit geweerd. Sommigen van hen mogen zich een paar jaar niet meer aan de KUL inschrijven, anderen zullen dat nooit meer kunnen.

Het is ondertussen al meer dan twee jaar geleden dat ingenieursstudent Sanda Dia overleed tijdens z’n studentendoop bij de voormalige club Reuzegom. De KU Leuven, de universiteit waaraan het grootste deel van de betrokken studenten op dat moment studeerde, startte in 2019 al een tuchtprocedure.

Te lichte straf

“Op basis van de toen beschikbare informatie” moesten de studenten die bij de dood van Sanda Dia betrokken waren een maatschappelijke taakstraf uitvoeren en een paper schrijven. Er kwam heel wat kritiek op die straf, omdat die veel te licht was.

De KU Leuven herstartte de procedure afgelopen september. Voor die tweede tuchtprocedure was meer informatie voorhanden. De universiteit had zich eerder namelijk belanghebbende partij gesteld en had inzage in het strafrechtelijk dossier gevraagd.

In beroep

Op het moment van die tweede procedure waren nog zeven betrokken Reuzegommers ingeschreven bij de KU Leuven. Door de nieuwe informatie kregen ze straffen opgelegd, maar daartegen zijn ze onmiddellijk in beroep gegaan.

De zaak is voor het Gemeenschappelijk Bureau van de KU Leuven als onafhankelijk beroepsorgaan gekomen. Daar zijn de dossiers per student bekeken, klinkt het in een verklaring van de universiteit. “De zeven studenten worden voor een aantal jaren weggestuurd, sommigen definitief.”

Meer
Lees meer...