Kyoto straft toeristen die ongewild foto’s nemen van geisha’s: 80 euro boete

Geisha
Pexels

Als je binnenkort een trip naar Kyoto gepland hebt, kan je best even oppassen. Want het bestuur in de stad heeft een soort GAS-boete ingevoerd voor wie een geisha lastigvalt. Dat is een Japanse muze die je herkent aan de witte make-up en de typische kimono. Vanaf nu kan je een boete krijgen als de politie je op heterdaad betrapt.

De inwoners van Kyoto vinden het welletjes geweest. Toeristen komen en gaan en vallen geisha’s en maiko’s lastig in het historische Gion district. Ze fotograferen hen zonder toestemming en raken zelfs hun kimono’s en pruiken aan.

Boete van 80 euro

Vanaf nu is het strafbaar om geisha’s zomaar van straat te plukken om ze mee op de foto te nemen. Iedereen die door de politie betrapt wordt krijgt een boete van omgerekend maar liefst 80 euro.

Geisha
Pexels

Sinds vorige week hangen er in heel de stad ook borden die bezoekers moeten wijzen op de nieuwe maatregel. Daarin staat dat toeristen eerst met de geisha’s moeten overleggen vooraleer ze een foto nemen. Daarnaast mag het ook nog enkel op de openbare weg. Op die manier hoopt de stad dat de rust terugkeert in het Gion district.

Omdat de toeristen enkel een boete krijgen als ze op heterdaad betrapt worden, liet de stad overal camera’s installeren. Op die manier hoopt het bestuur dat ze toeristen beter in de gaten kunnen houden wat betreft de wetgeving rond de foto’s. Wie die camera’s in de gaten zal houden, is niet duidelijk.

Overtoerisme

De inwoners van Kyoto voelen al langer een druk op hun schouders als het gaat om toerisme. Vorig jaar begonnen verschillende inwoners en zakenmensen in het Gion district een comité om het massatoerisme aan te pakken. Ze wilden vooral de half naakte fietsers, indringende toeristen en ontzettend lange fotoshoots aanpakken volgens de Japanse krant The Asahi Shimbun.

In 2017 waren er maar liefst 7,4 miljoen toeristen die Kyoto bezochten. Dat is maar liefst vijf keer zoveel vergeleken met 2012. Als je dus naar Kyoto op vakantie gaat, onthou dan dat je geen foto’s neemt van geisha’s zonder hun toestemming.

Gesponsorde artikelen