Lange wachtrijen aan winkels in Zuid-Afrika nu alcohol na twee maanden weer te koop is

Zuid-Afrika wachtrij winkel alcohol
epa

In Zuid-Afrika was het begin van de maand juni voor veel mensen iets waar extra naar uitgekeken werd. Na twee maanden heeft het land het verbod op de verkoop van alcohol namelijk opgeheven. En uiteraard zorgde dat meteen voor lange wachtrijen aan alle winkels.

De wereldwijde pandemie van het nieuwe coronavirus zorgt ervoor dat overal ter wereld maatregelen worden genomen om de verspreiding ervan tegen te gaan. Dat die beperkingen niet overal dezelfde zijn, zorgde al vaker voor discussie. De coronamaatregelen van de Zuid-Afrikaanse regering zijn echter wel heel opvallend.

Geweld door alcoholgebruik

Zuid-Afrika kent al lang een probleem met overmatig alcoholgebruik. Alcohol zorgt er niet alleen voor heel veel alcoholisme, maar ook voor enorm veel geweld. Studies hebben al meermaals aangetoond dat alcohol in Zuid-Afrika een belangrijke factor is bij misdaden zoals moord, verkrachting en aanranding.

Toen het nieuwe coronavirus het land in een greep begon te krijgen, wou de overheid er alles aan doen om zoveel mogelijk dokters en ziekenhuisbedden beschikbaar te houden voor coronapatiënten. een logische ingreep daarbij was een verbod instellen op de verkoop van alcohol. De ‘drooglegging’ miste zijn effect niet. Dokters en politieagenten zagen in Zuid-Afrika de afgelopen tijd een gigantische daling in het aantal slachtoffers door overmatig alcoholgebruik.

Verloren belastingen

Minder tevreden waren uiteraard de vele brouwers en wijnmakers die het land kent. Zij klaagden al snel over de weggevallen inkomsten. En ook de Zuid-Afrikaanse regering liep door het verbod enorm veel geld mis. Volgens de BBC verloor het land een fortuin aan belastinginkomsten.

Dansen en feesten

Maar ook veel Zuid-Afrikanen zelf keken uit naar het moment waarop het verbod werd opgeheven. President Cyril Ramaphosa koos ervoor om de verkoop nog steeds enigszins te beperken. Zo kan je enkel alcoholische dranken komen van maandag tot en met donderdag tussen 9 en 17 uur. Bovendien moet je je drank ook thuis uitdrinken en mag je niet blijven hangen aan de winkel waar je het gekocht hebt.

Daarnaast riep de overheid ook op om niet allemaal op maandag al naar de winkel te gaan, maar aankopen over de hele week te spreiden om besmettingen met het coronavirus tegen te gaan. Ondanks die beperkingen en adviezen was het vandaag aanschuiven aan winkels die alcohol verkopen. Op Twitter was #Tops, een winkelketen van alcoholische dranken, meteen trending. Ook doken er overal filmpjes op van dansende en feestende mensen.

Gesponsorde artikelen