Leer praten met je kat: dit moet je zeggen en doen opdat ze je verstaat

Oh, wat zou het leven toch makkelijk zijn mochten honden en katten kunnen praten… Helaas is dat voorlopig nog niet mogelijk. Gelukkig zijn er heel wat andere manieren via dewelke je wel kan communiceren met je kat: 8 dingen waar je moet op letten opdat je kitty je zou begrijpen.

Communiceren met je kat is belangrijk om de band tussen jullie te versterken

Dankzij woordjes als ‘zit!’ en ‘nee!’ wordt je kat een beter huisdier…

… terwijl een overdadig gebruik van woorden als ‘koekje!’ en ‘eten!’ er juist voor zorgen dat hij je alleen met prettige dingen associeert

Wat kan je doen opdat je kitty je boodschap correct begrijpt?

1. Wat je zegt is minder belangrijk dan de manier waarop je het zegt

Wanneer je ‘zit!’ en ‘nee!’ op exact dezelfde toon uitspreekt als ‘koekje!’ of ‘flinke poes!’ breng je je kat in de war. Hij zal je boodschap bijgevolg foutief interpreteren. Consequent blijven is de boodschap! 

2. Luide, krachtige stem om te corrigeren 

Moet het gedrag van je kat gecorrigeerd worden? Gebruik dan altijd een luide, krachtige stem die gezag uitstraalt. 

3. Maar zorg dat je lichaamstaal overeenkomt met de toon waarop je spreekt

Zet bijvoorbeeld een streng gezicht op wanneer je je kat wil corrigeren. Herhaal daarbij de gebaren die je eerder gebruikte in een gelijkaardige situatie (of die je in de toekomst nog wil gebruiken).

4. Niet vergeten: de happy voice bij beloning

Verdient je kat een beloning of wil je hem roepen om te komen eten? Roep hem dan met een hogere stem die vrolijk klinkt. Lach eventueel en stel je open op om affectie te tonen.

5. Wees kordaat als je kat blijvend aandacht zoekt

Als je kat blijft zeuren om aandacht terwijl je bezig bent met iets anders, moet je leren om hem af te wijzen met een kordate “nee”. Duw hem ondertussen zachtjes weg, zonder daarbij affectie te tonen.

6. Herhalen, herhalen en nog meer herhalen

Katten hebben niet bepaald veel respect voor onze persoonlijke ruimte en zullen blijven proberen om zich op te dringen. Heb je echt geen tijd voor je kitty? Blijf dan kordaat “nee” zeggen en hem zachtjes wegduwen. Afhankelijk van zijn doorzettingsvermogen, geeft hij na een paar keer wel op, zolang ook jij doorzet.

7. Consequentie loont

Indien je consequent dezelfde stem, dezelfde gezichtsuitdrukkingen en dezelfde gebaren gebruikt, zullen de meeste katten na verloop van tijd geen moeite meer hebben om te begrijpen wat je precies wanneer bedoelt. 

8. Oefening baart kunst

Hoe meer je oefent, hoe beter jij boodschappen zal kunnen overbrengen op je kat en hoe sneller hij je zal begrijpen. Dus… repeteren, repeteren, wie zijn best doet zal het…

SUCCES! En veel plezier samen 🙂

Meer
Lees meer...