Leonardo DiCaprio heeft OOK geen idee hoe ‘Inception’ nu precies eindigt

Inception Leonardo DiCaprio
Warner Bros./Inception

Het is al bijna tien jaar geleden dat Inception op de wereld losgelaten werd. En sinds 2009 zijn al heel wat woorden over het open einde van de film gegaan. Is de laatste scène die we te zien krijgen nu een droom? Of toch de realiteit? Eén ding is zeker: ook hoofdrolspeler Leonardo DiCaprio heeft geen idee!

Dat Inception niet de gemakkelijkste film is om te begrijpen, dat hoeven we je waarschijnlijk niet meer te vertellen. Maar het is vooral het dubbelzinnige open einde van de prent waar veel mensen over gefrustreerd zijn.

Droom of werkelijkheid?

In de laatste emotionele scène ziet Dominic Cobb ein-de-lijk z’n kinderen terug. Maar het personage van Leonardo DiCaprio weet niet of dat een droom is of de realiteit. Hij haalt z’n tol boven, waarmee hij doorheen de film ook al het verschil tussen de echte en fictieve wereld probeerde te achterhalen.

En dan wordt het zwart, voor je zien of de tol stopt met draaien of niet. Het is dus vanzelfsprekend dat er heel wat theorieën opdoken over waarom de laatste scène net wel of net niet echt was. Maar die theorieën zijn nooit bevestigd of ontkracht.

Eerder had acteur Michael Caine al een (al dan niet) nuttige hint over die laatste scène gegeven. Hij “verklapte” dat zijn personage Miles, de schoonvader van Cobb, de verklarende factor is. Wanneer Miles in een scène te zien is, zou het om de echte wereld gaan.

Afhankelijk van de kijker

Maar met die uitleg waren fans niet tevreden. En dus gingen ze verder met hun zoektocht. En daaruit blijkt dat Leonardo DiCaprio eigenlijk geen haar beter is dan zijzelf. Tijdens de podcast WTF With Marc Maron had de acteur het over het einde van Inception.

“Ik heb geen idee”, bekende hij daar. “Je bent alleen maar gefocust op je eigen personage. Alles komt uit de geest van regisseur Christopher Nolan, en iedereen is altijd bezig met alle puzzelstukjes samen te leggen … Alles is afhankelijk van de kijker, denk ik.”

De mening van Nolan

De mening van de acteur komt overeen met die van regisseur Nolan. Die vertelde tijdens eerdere interviews al dat het niet goed is om Inception té hard te analyseren. Op die manier missen kijkers namelijk “the bigger picture“.

Cobb is gewoon gelukkig dat hij eindelijk weer bij z’n familie is. Het boeit hem maar weinig in welke wereld dat precies is.

Gesponsorde artikelen