LinkedIn heeft een nieuwe tool om een nieuwe job te vinden: exit de mens, enter generatieve AI

Het professionele netwerk LinkedIn heeft zojuist de symbolische mijlpaal van één miljard leden bereikt. Een goede gelegenheid om een belangrijke aankondiging te doen: de komst van een ‘jobcoach’, een AI-tool natuurlijk.

Het nieuws: LinkedIn implementeert generatieve AI op zijn platform.

 • Deze tool beoordeelt of solliciteren voor een job wel de moeite is.
 • De AI, aangedreven door GPT-4, het taalmodel van OpenAI dat ook beschikbaar is in de betaalde versie van ChatGPT, is exclusief voor Premium-gebruikers van het platform.
 • Laten we niet vergeten dat Microsoft, zeer nauw verbonden met OpenAI, momenteel de eigenaar is van LinkedIn.

De details: Het bijzondere is dat het implementeren van deze AI-chatbot geen eenvoudige taak was voor LinkedIn.

 • Het ingenieursteam van het bedrijf moest aanzienlijke middelen besteden aan de ontwikkeling ervan om de latentie (een vertraging in de dataoverdracht) te verminderen, aldus Erran Berger, de vice-president product engineering van LinkedIn.
 • “We moesten veel inspanningen leveren om dit probleem te omzeilen en een naadloze ervaring te creëren. Bij conversatie-ervaringen verwachten mensen vaak directe reacties. Daarom hebben we uitgebreide mogelijkheden ontwikkeld om dit te realiseren,” verklaarde Berger aan CNBC.
 • Gyanda Sachdeva, vice-president van productbeheer bij LinkedIn, benadrukte dat de generatieve AI absoluut geen fouten mag maken vanwege de “belangrijke implicaties” die hierbij betrokken zijn.

Flashback: LinkedIn heeft gegokt op kunstmatige intelligentie, terwijl de inkomstengroei al 8 kwartalen achtereen afneemt.

 • In de afgelopen maanden heeft LinkedIn verschillende op AI gebaseerde functies onthuld om zijn miljard gebruikers te helpen bij het vinden van werk of de ideale kandidaat.
 • Onder de onthulde functies zijn naast geautomatiseerde berichten van recruiters, ook functiebeschrijvingen en suggesties voor het schrijven van profielen te vinden. Alles aangedreven door AI.
 • Dit alles heeft ook geleid tot een aanzienlijk aantal ontslagen. In mei waren er 716 ontslagen, en in oktober nog eens 668.

Hoe werkt dit?

De “job search coach” van LinkedIn helpt kandidaten om een vacature beter te begrijpen.

 • De kandidaat kan informeren of hij of zij geschikt is voor de positie en kan tevens advies krijgen over hoe die een perfecte match kan zijn.
 • De tool zet de voor- en nadelen op een rij door het profiel en de ervaring van de gebruiker te analyseren.
 • De kandidaat krijgt een indruk van het bedrijf op basis van door de AI verstrekte medewerkersprofielen. Vervolgens kan hij contact opnemen met deze personen voor meer informatie over zowel het bedrijf als de vacature.

Voorkom herhaling van fouten uit het verleden

LinkedIn verzekert dat hun chatbot geen discriminatierisico’s vertoont, zoals bij sommige AI’s in het verleden is gesignaleerd

 • “We hebben aanzienlijk geïnvesteerd om ervoor te zorgen dat het binnen onze normen voor verantwoorde AI blijft.  Combineer dat met onze eigen AI-modellen voor het matchen van vacatures en je krijgt deze ultra-gepersonaliseerde, eerlijkheidsbewuste ervaring voor onze werkzoekenden,” verzekerde Berger. 
Meer
Lees meer...