Little Mix in de clinch met ex-lid Jesy Nelson over blackfishing in samenwerking met Nicki Minaj

Jesy Nelson verliet bijna een jaar geleden de Britse meidengroep Little Mix om zich te storten op haar solocarrière. Het eerste resultaat daarvan is nu uit en zorgt voor heel wat controverse. In de nasleep daarvan is er ook een publieke ruzie ontstaan tussen Jesy en haar oude groepsgenoten. Dit is wat er gaande is.

In december 2020 kondigde Jesy Nelson (30) aan dat ze Little Mix na 9 jaar vaarwel zei. De groep ging vervolgens met drie verder en Jesy ging het proberen als soloartieste. Het eerste solowerk van Jesy verscheen vorige week. Het gaat om Boyz, een samenwerking met Nicki Minaj. Maar die werd onthaald op een storm van kritiek.

Blackfishing

Jesy Nelson wordt namelijk beschuldigd van blackfishing. Dat houdt in dat ze zich als blanke vrouw probeert voor te doen als een zwarte vrouw. In de clip van de video ziet haar huidskleur er namelijk enkele tinten donkerder uit en heeft ze kleine krulletjes in haar haar.

Toen mensen haar wezen op de blackfishing in de videoclip ontkende Jesy dat dat het geval was. In een livestream op Instagram zei ze toen: “Het was nooit mijn intentie om gekleurde mensen te kwetsen met mijn video en nummer, want dit is de muziek waar ik naar luisterde toen ik een klein meisje was. Dit is het soort video waar ik naar keek en hete beste vond. Voor mij persoonlijk waren de hiphop en R&B uit de jaren 90 en 00 het beste tijdperk van muziek. Ik wilde dat gewoon vieren. Ik wilde dat tijdperk van de muziek vieren omdat dat is waar ik van hou. Het doet me oprecht pijn dat ik misschien mensen heb beledigd en hen heb gekwetst door iets te vieren waar ik van hou.”

Nelson verklaarde ook dat haar huid donkerder was omdat ze op reis was geweest naar Antigua. Daarnaast legde ze ook uit dat haar haar natuurlijk krullend is en dat ze die look wilde omhelzen.

Bekijk hier de videoclip van Boyz:

Little Mix

Al snel kwam de influencer NoHun naar buiten met screenshots waaruit blijkt dat Leigh-Anne Pinnock van Little Mix Jesy Nelson eerder al beschuldigde van blackfishing. Leigh-Anne is zelf mixed race en haar roots liggen in Barbados en Jamaica. Kort nadat dit nieuws verscheen werd ook duidelijk dat de drie overblijvende leden van Little Mix, Leigh-Anne Pinnock, Jade Thirlwall en Perrie Edwards, Jesy niet langer volgden op Instagram.

Gisteravond was het dan Nicki Minaj die van zich liet horen. In een livestream op Instagram haalde ze uit naar Leigh-Anne. “Sweetheart, neem die berichten en steek ze waar de zon niet schijnt. Print ze uit, haal je achterwerk open en stop ze erin.” Volgens haar zijn Leigh-Anne en de andere leden van Little Mix simpelweg jaloers op de solocarrière van Jesy. “Je kan ook uit de groep stappen en je eigen muziek maken. We zullen je steunen en van je houden. Dat is het. Je moet niet iemand anders aanvallen. Als dat is hoe je je voelde, waarom deed je dan tien jaar lang vriendelijk tegen haar? Nu plots, wanneer ze niet in een video zit met jou heb je negatieve, gemene dingen te zeggen. Stop gewoon.”

Later stuurde Nicki ook nog een tweet de wereld in. “JeLeigh bitches gedragen zich heel slecht. Als je iemand kent die suïcidaal was van pesterijen in het verleden, waarom probeer je dan mensen tegen haar op te zetten over iets anders op een grotere schaal? Schaam je, dat is echt heel triest. Je weet niet waar mensen doorgaan. Mentale gezondheid.” Met die tweet verwees Nicki naar de documentaire Jesy Nelson: Odd One Out die Jesy maakte voor BBC. Daarin sprak ze openlijk over haar zelfmoordpoging. In 2013 wilde ze een einde maken aan haar leven nadat ze via sociale media het onderwerp werd van spot en pesterijen.

Meer
Lees meer...