Lukaku protesteert tegen geweld in Congo

Romelu Lukaku scoorde gisteren met AS Roma een cruciaal doelpunt tegen Feyenoord. De wedstrijd eindigde op 1-1 en zo bezorgt Big Rom zijn ploeg nog een belangrijk gelijkspel in de Europa League. De goal vierde hij met een opvallende boodschap. “Stop de genocide in Congo”.

Twee vingers tegen z’n slaap en een hand voor de mond. Zo vierde Lukaku gisteren zijn doelpunt. De spits, met Congolese roots, klaagt het jarenlange geweld in het land aan. Het oosten van Congo kampt al een lange tijd met conflicten, waarbij het Congolese leger strijdt tegen de rebellengroep M23. De situatie is ontspoord tot een humanitaire crisis die relatief minder aandacht krijgt dan vergelijkbare conflicten in de wereld zoals in Oekraïne of Gaza. 

In een zwakke wedstrijd van AS Roma kon Lukaku toch nog een gelijkspel uit de brand slepen, wat de ploeg een gunstige uitgangspositie geeft voor de terugwedstrijd in eigen huis. Meteen na de wedstrijd postte hij een bericht op Instagram met de woorden “Free Congo DR, stop de genocide”.

Africa Cup

Ook in de Africa Cup protesteerden de Congolese spelers tegen het gewapende geweld in hun land. Tijdens het volkslied in de halve finale hielden alle spelers en de Franse coach, Sébastien Desabre, hun rechterhand voor hun mond en twee vingers in de vorm van een pistool tegen het hoofd.

Meer
Lees meer...