Left Right
scrollTop top

Officieel: de lynx is terug in België, “ongevaarlijk voor mensen”


Lynx België gespot
© Pixabay

Al 25 jaar speculeren experten dat de lynx weer in het wild vertoeft in ons land. Nu is daar voor het eerst fotobewijs van. Dat laat Landschap vzw weten, de organisatie die ook het meldpunt Welkom Wolf beheert.

Pixabay

Een lynx is een vrij groot, katachtig dier. Jarenlang meenden mensen het dier in België gespot te hebben, maar ze konden dat nooit bewijzen. “Voor mensen is de lynx ongevaarlijk, maar het omgekeerde is helaas niet het geval”, laat Landschap vzw weten in een persbericht. “Daarom zal de lynx mensen mijden als de pest en zijn waarnemingen van dit dier zo zeldzaam.”

Eind augustus kon de onbemande wildcamera van vrijwilliger Maarten Cuvelier echter een foto nemen waarop een duidelijk herkenbare lynx te zien is. De foto werd genomen in de Semoisvallei in de provincie Luxemburg. Voor de rest blijft Landschap vzw bewust vaag over de exacte locatie waar de foto genomen werd.

(Planckendael verwelkomt 5 nieuwe bonobovrouwtjes: ruzie, seks en bijten!)

Wellicht permanente vestiging

Pixabay

Het is moeilijk te zeggen hoe lang de lynxen al aanwezig zijn in ons land. Landschap vzw kreeg vanaf 1990 al geregeld meldingen over de dieren, maar dat werden er steeds minder met een dieptepunt rond 2007. De aanwezigheid in ons land was destijds wellicht niet permanent.

“Veel beter nog dan de wolf, weet de lynx zijn aanwezigheid verborgen te houden voor de mens”, klinkt het. Nu gaan Résou Loup, het meldpunt voor grote roofdieren in Wallonië, en Landschap vzw er wel van uit dat er sprake is van een permanente vestiging.
“Zijn aanwezigheid in België is mogelijk een uitvloeisel van recente of zelfs oudere herintroductieprojecten in Duitsland, waar naar schatting al opnieuw 140 lynxen voorkomen”, klinkt het verder. “Maar deze lynx of zijn voorouders kunnen net zo goed ook uit Frankrijk komen, want ook daar leeft een populatie die het resultaat is van herintroductie.”

(Goed idee? Duitsland gaat honden uitlaten twee keer per dag verplichten.)

Territorium tot 500 vierkante kilometer

Lynxen leven het grootste deel van het jaar alleen. Ze hebben territoria tot 500 vierkante kilometer. “De territoriumgrootte is vergelijkbaar met die van wolven of overtreft die zelfs”, stelt Landschap vzw. “Maar in tegenstelling tot wolven zijn lynxen eenzaten. Vrouwtjes ontmoeten de mannetjes alleen maar om te paren, voor de opvoeding van de jongen verzorgen ze in hun eentje.” Lynxen eten vooral knaagdieren, haasachtigen en hoefdieren.

Alle waarnemingen van een lynx, ook onzekere, zijn welkom op de website van Landschap vzw.

(De “mooiste kat ter wereld” verdient bakken geld als influencer.)


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…