Mag Trump terugkeren naar Facebook? Deze week weten we het antwoord

Facebook Oversight Board laat woensdag weten of voormalige Amerikaanse president Donald Trump terug actief zal mogen zijn op Facebook. Het Oversight Board is een soort Hooggerechtshof van het sociale mediaplatform. Trump werd op zeven januari 2021 geband van het platform vanwege zijn rol in de bestorming van het Capitool.

Zullen we na bijna vier maanden oorverdovende stilte van Trump op sociale media deze week opnieuw dagelijks zijn tirades kunnen lezen op Facebook? Woensdag zullen we meer weten over het lot van Trump’s ambities op Facebook.

Het Facebook Oversight Board, een orgaan binnen Facebook die beslissingen rond zijn eigen regelgeving bekijkt en kan omverwerpen, doet op 5 mei een uitspraak rond de zaak-Trump.

‘Het Oversight Board zal zijn beslissingen aankondigen omtrent de zaak rond voormalige Amerikaanse president Donald Trump op 5 mei 2021, rond negen uur ‘s ochtends lokale tijd aan de Amerikaanse oostkust,’ las een tweet van het Oversight Board.

Verklaring Zuckerberg in januari

Op zeven januari werd Trump tijdelijk verbannen van Facebook en Instagram. Dat was één dag nadat zijn aanhangers het Amerikaanse Capitool in Washington D.C hadden bestormd in een poging om de ratificatie van Joe Biden’s overwinnen te verijdelen.

Facebook CEO Mark Zuckerberg kondigde de ban persoonlijk aan in een persbericht. Trump zou zeker voor de rest van zijn termijn als president niet meer kunnen deelnemen op sociale mediaplatformen van Facebook.

‘De schokkende gebeurtenissen van de laatste 24 uur tonen aan dat president Trump de laatste dagen van zijn presidentschap zal aanwenden om de vreedzame overgave van zijn presidentiële macht aan zijn opvolger Joe Biden te dwarsbomen’, schreef Zuckerberg op zeven januari. ‘We geloven dat Trump blijven toelaten op onze diensten te veel risico’s inhoudt’, klonk het ook nog.

Trump had 35 miljoen volgers op Facebook. Twitter, die Trump ook van hun platform kieperden, hebben nog niet laten weten of ze die beslissing ooit zullen terugdraaien.

Lees ook:

Meer
Lees meer...