Manchester City betaalt voor transfer Erling Haaland 40 miljoen euro aan makelaars

De financiële details rond de spraakmakende transfer van Erling Haaland naar Manchester City zijn bekend geraakt. De Engelse topclub betaalt aan Borussia Dortmund enkel de verrassend lage afkoopsom van 60 miljoen euro. Daarnaast moet Manchester City echter ook nog in totaal 40 miljoen euro betalen aan de makelaar en de vader van Haaland.

Het is een publiek geheim dat Manchester City al enige tijd op zoek was naar een nieuwe topspits. Nadat de club er vorige zomer niet was in geslaagd om Harry Kane los te weken bij concurrent Tottenham, besloot City zijn pijlen te richten op Erling Haaland. De nog steeds maar 21-jarige Noor speelt sinds begin 2020 voor Borussia Dortmund. Daar scoort hij sindsdien aan een indrukwekkend gemiddelde van bijna één doelpunt per wedstrijd.

Afkoopclausule

Door die sterke prestaties hengelt iedere Europese topclub naar de diensten van Haaland. Toch blijkt de goalgetter verrassend goedkoop. Toen hij in januari 2020 de overstap maakte van het Oostenrijkse Red Bull Salzburg naar Dortmund bedwong zijn recent overleden makelaar Mino Raiola namelijk een afkoopclausule in zijn contract. Door die clausule moet Manchester City amper 60 miljoen euro betalen aan de Borussen.

Toch zal City in totaal heel wat dieper in de buidel tasten voor Erling Haaland. De entourage rond de Noorse aanvaller moest namelijk ook overtuigd worden om voor hen te kiezen. Nu Manchester City de komst van Haaland officieel heeft bekendgemaakt, is ook uitgelekt hoeveel die transfer hen in totaal zal kosten.

De website The Athletic schrijft dat City naast de transfersom van 60 miljoen euro nog 40 miljoen euro extra moet betalen. Dat bedrag gaat deels naar het managementkantoor van Raiola, nu geleid door advocaat Rafaela Pimenta, en deels naar de vader van Erling Haaland. Ondanks die extra kosten zal Manchester City allerminst klagen over de totale transferprijs van hun nieuwe aanvaller. De marktwaarde van Haaland ligt naar schatting namelijk ruim boven de 150 miljoen euro.

475.000 euro per week

Bovenop de transfer die City moet ophoesten, komt wel ook nog het loon van de Noorse topspits. Dat ligt naar schatting rond de 400.000 pond (zo’n 475.000 euro) per week voor de komende vijf jaar. Haaland wordt daarmee, naast Kevin De Bruyne, de best betaalde speler van Manchester City en een van de best betaalde voetballers ter wereld.

Meer
Lees meer...