Marieke ‘Wielemie’ Vervoort is overleden

Marieke Vervoort
EPA

Rolstoelatlete Marieke Vervoort is overleden na euthanasie. Ze leed aan de ongeneeslijke spierziekte progressieve tetraplegie. Vervoort liet in december vorig jaar weten dat ze klaar was voor euthanasie.

Marieke Vervoort heeft beslist om een einde te maken aan haar leven. Dat laat de stad Diest, waar ze woonde, weten. Vervoort maakte er nooit een geheim van dat ze zou kiezen voor euthanasie. Ze had enorm veel pijn en wilde zelf beslissen wanneer het voor haar genoeg was geweest.

Marieke Vervoort

Marieke Vervoort was een van de beste paralympiërs die ons land ooit gekend heeft. Zo haalde ze in 2012 goud in het 200m wheelen T52 voor vrouwen op de Paralympische Spelen in Londen. En behaalde ze nog eens een bronzen en een zilveren medaille op de Paralympische Spelen in Rio in 2016.

Maar ze leed ook enorm onder de gevolgen van haar ziekte. Marieke Vervoort leed aan progressieve tetraplegie, een ziekte waarbij haar ledematen verlamd raken. Als gevolg van haar ziekte had Marieke te maken met constante pijn. En die werd na verloop van tijd ondraaglijk.

Euthanasie

Marieke Vervoort gaf eerder al aan dat ze zelf wilde kiezen wanneer ze een einde zou maken aan haar leven. In december vorig jaar liet ze zelfs weten dat ze klaar was voor euthanasie. In een interview met The Telegraph vertelde ze toen meer over die beslissing. “Ik heb zo veel pijn. Ik heb er genoeg van”, klonk een emotionele Marieke Vervoort toen.

Maar de keuze voor euthanasie is uiteraard niet gemakkelijk. “Het is zo moeilijk om een datum vast te leggen. Altijd als ik het doe, vraagt iedereen: ‘Ben je zeker, Marieke? Ben je heel zeker?'” En nu was ze dat dus. Marieke Vervoort werd 40 jaar oud.

Gesponsorde artikelen