Mark Zuckerberg liegt over het ontstaan van Facebook en stelt het veel mooier voor dan het was

Mark Zuckerberg Facebook
EPA

Dat Facebook-CEO Mark Zuckerberg geen heilig boontje is, dat weten we ondertussen wel. Maar hij heeft die stelling nog wat kracht bijgezet door duidelijk te liegen over het ontstaan van Facebook en dit verhaal wel heel wat rooskleuriger voor te stellen dan het eigenlijk was.

Het verhaal van de oprichting van je bedrijf, stel je al graag wat mooier voor dan het eigenlijk is. Maar als je bedrijf Facebook is en er letterlijk een film is gemaakt over het ontstaan van dat bedrijf, dan heeft het weinig nut om daarover te liegen. Toch vond Mark Zuckerberg dat een goed idee.

Irak

In een speech op Georgetown University vertelde Mark Zuckerberg zijn nieuwe verhaal van het ontstaan van Facebook. Zo zou dat volgens hem te maken hebben gehad met de invasie in Irak in 2003. “Wanneer ik studeerde, was ons land net in oorlog gegaan tegen Irak”, zo begint Zuckerberg zijn verhaal. “De sfeer op de campus was ongeloof. Het voelde alsof we handelden zonder dat we belangrijke perspectieven hoorden. De tol op soldaten, gezinnen en ons nationale gemoed was enorm en de meesten onder ons voelden zich machteloos om er iets tegen te doen.”

Dus nam de nobele Mark Zuckerberg het heft in eigen handen en kwam hij met een oplossing; Facebook. “Ik dacht toen dat als mensen een stem kregen om hun ervaringen te delen, de dingen misschien anders waren gegaan. Deze jaren vormden mijn overtuiging dat iedereen een stem geven de machtelozen macht geeft en dat dit de samenleving kan helpen om doorheen de tijd beter te worden.” En ja, hij heeft het hier wel degelijk over Facebook. “Ik werkte toen aan een eerste versie van Facebook voor mijn omgeving en ik zag hoe deze overtuigingen op een kleine schaal werkten.” Een prachtig verhaal, niet waar?

“Hot or Not”

Maar iedereen die de film The Social Network heeft gezien, of wie eens op de Wikipediapagina van Zuckerberg of Facebook is beland, kent het echte verhaal achter de socialenetwerksite. En dat is helemaal niet zo nobel als het verhaal dat Zuckerberg nu probeert op te dringen.

Facebook ontstond namelijk als een Hot or Not-website voor de universiteit van Harvard. Aanvankelijk had Facebook de naam Facemash en werden op de website de foto’s van twee studenten naast elkaar gezet en moest je kiezen wie de hotste was van de twee. Ook leuk allemaal, maar de link met de situatie in Irak lijkt ons toch te ontgaan. Misschien de volgende keer een iets minder doorzichtige leugen gebruiken, Mark.

Gesponsorde artikelen