Maskers af: Berlusconi toont zijn getekend gelaat

Silvio Berlusconi zonder make-up. Tot hij dit weekend gerimpeld en afgeleefd op de cover van The Sunday Times Magazine stond, leek het ondenkbaar. Maar kijk, de maskers worden afgelegd.

Dat Il Cavaliere geobsedeerd is door zijn uiterlijk, was al duidelijk bij zijn eerste televisie-interview ooit. Toen liet hij een nylonkous over de camera trekken, zodat zijn rimpels vervaagd zouden worden. Al in de jaren zeventig ging hij nergens naartoe zonder zijn beautycase vol schmink, vertelde journalist Mario Guarino ooit in Humo. Naarmate hij ouder werd, liet hij zich grondiger onder handen nemen: nieuwe tanden, haarimplantaten, zelfs van zijn facelifts maakte hij geen geheim. Nooit kwam hij buiten zonder een dikke laag plamuur op zijn gezicht. Tot nu dus.

The Sunday Times Magazine pakte gisteren onder de titel ‘Berlusconi after the fall’ uit met een exclusief interview met de Italiaanse ex-premier. Maar het was echt niet de inhoud die de wereld verbaasde, wel de foto’s. Berlusconi werd gefotografeerd zonder make-up, met trieste blik in de ogen en met veel rimpels. Toegegeven, hij is niet gekreukelder dan om het even welke andere 77-jarige man, maar het is wel de eerste keer dat Berlusconi ervoor uitkomt dat hij oud is.

Strategie

Berlusconi kennende zit er een strategische reden achter de radicale ommezwaai. Het is moeilijk te geloven dat hij gewoon vrede heeft genomen met zijn leeftijd, zoals een van zijn kranten beweert. Allicht heeft de populariteit van Matteo Renzi, de 39-jarige linkse politicus, er iets mee te maken. “Vroeger speelde Berlusconi zijn ‘jeugdigheid’ uit om leeftijdsgenoten in de politiek te overklassen”, schrijft Corriere della Sera. “Met Renzi is die strategie niet meer relevant.” Berlusconi zou nu willen focussen op zijn ervaring. 

In het interview zegt hij onder andere dat het spel gespeeld is en dat hij zich niet meer jonger hoeft voor te doen dan hij is. Berlusconi, driemaal premier van Italië, werd vorig jaar voor het eerst echt veroordeeld, tot vier jaar cel in een zaak van belastingontduiking. Hij werd ook veroordeeld tot 7 jaar cel voor seks met een minderjarige en machtsmisbruik, maar tegen dat vonnis gaat hij in beroep. Over het feit dat hij meisjes betaalde om naar zijn bungabungafeestjes, “elegante diners”, te komen, zegt hij in het interview dat hij hen hielp om hun verwoeste levens opnieuw op te bouwen. Dus niet om hun stilzwijgen af te kopen.

Bekijk hier meer foto’s uit The Sunday Times Magazine en hieronder nog eens een van de ergste persfoto’s ooit genomen van Berlusconi: extreem bruin, met openstaand hemd en met witte bandana op Sardinië met Cherie en Tony Blair.

Jezelf (laten) fotograferen zonder make-up lijkt de laatste jaren trouwens in zwang. Beyoncé doet het op vakantie.Oprah doet het vanuit haar keuken.En als zelfs de Kardashians het doen, dan weet je dat je goed bezig bent.
Meer
Lees meer...