Left Right
scrollTop top

Meerderheid Republikeinen wil dat Trump opnieuw opkomt voor presidentsverkiezingen in 2024


Donald Trump CPAC 2021
© Donald Trump – Bron: Isopix

Zes op de tien Republikeinen vindt dat de voormalige Amerikaanse president Donald Trump in 2024 opnieuw moet deelnemen aan de presidentsverkiezingen. Eenzelfde aantal is dan ook van mening dat de presidentsverkiezingen van november vorig jaar, die de Democraat Joe Biden won, van Trump gestolen zijn door wijdverbreide kiezersfraude.

Het is bijna exact drie maanden geleden dat in Washington D.C. in de Verenigde staten aanhangers van Donald Trump met geweld het Capitool bestormden en binnendringen. Bij die gebeurtenissen kwamen toen in totaal vijf mensen om het leven. Velen wezen toen beschuldigend naar Trump die kort daarvoor de menigte had opgejut met een speech waarbij hij sprak over onder andere “verkiezingsfraude” en “harder vechten”. Een nieuw impeachmentproces werd echter weggestemd door trouwe Republikeinse aanhangers van de voormalige president.

Bestorming Capitool

Tot op vandaag heeft Trump de acties van de terroristen van 6 januari nooit helemaal veroordeeld. De voorbije maanden zijn hijzelf en zijn Republikeinse bondgenoten zelfs meer en meer bezig om de feiten van die dag te verdraaien.

Uit een peiling van Ipsos voor persagentschap Reuters blijkt dat die tactiek aanslaat bij een groot deel van de MAGA-aanhangers. Ongeveer de helft van de Republikeinen gelooft namelijk dat de belegering van het Capitool grotendeels geweldloos was of de schuld was van linkse activisten die “Trump in een slecht daglicht wilden zetten”.

Amper drie op de tien Republikeinen vindt dat Trump enige verantwoordelijkheid draagt voor de gebeurtenissen van die dag. Van alle Amerikanen vindt 59 procent dat.

Presidentsverkiezingen 2024

Het mag duidelijk zijn dat Donald Trump binnen de Republikeinse partij nog steeds razend populair is. Volgens de Ipsos/Reuters-peiling heeft acht op de tien Republikeinen nog steeds een positieve indruk van de voormalige president. Zes op de tien Republikeinen vindt zelfs dat de 74-jarige Donald Trump zich in 2024 opnieuw moet kandidaat stellen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  136.069.313
 • Aantal
  doden
  2.937.292
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  939.309
 • Aantal
  doden
  23.636