Mensen die aan bdsm doen, hebben een beter seksleven

Heb jij een seksleven dat je op zijn minst als vanilla+ kan beschrijven, dan ben je daar waarschijnlijk héél tevreden over, of toch meer dan mensen die niet zo kinky zijn. Tot die opvallende conclusie komen onderzoekers uit Italië. Meer zelfs: er zijn bepaalde rollen binnen de BDSM die gelukkiger zijn dan anderen.

Mensen uit het wereldje zeggen het al snel: bdsm (bondage, discipline, submission, sadism and masochism) is een levensstijl, geen lichte voorkeur. En wat blijkt nu uit onderzoek: wie graag aan bdsm doet, is tevredener over z’n seksleven dan mensen die het liever bij missionaris en romantische achtergrondmuziek houden.

Bdsm is blij

Dat blijkt tenminste uit een bevraging van de universiteit van Rome: zo’n 200 bdsm’ers en niet-bdsm’ers (concreet: mensen die er absoluut geen interesse in hebben) beantwoordden er vragen over hoe gelukkig ze zijn met hun seksleven. Gemiddeld zijn bdsm’ers gelukkiger dan mensen die helemaal geen interesse tonen in andreaskruisen, zweepjes en leren outfits.

’t Is te zeggen: bdsm’ers hadden gemiddeld minder klachten over hun seksleven dan mensen die die levensstijl wel beoefenen. Verklaringen voor die bevindingen, hebben de onderzoekers niet gegeven. Ergens lijkt het wel logisch: wie de stap richting bdsm waagt, heeft waarschijnlijk wel wat nagedacht over waar ie zin in heeft. Bij de iets minder kinky bevolkingsgroep zijn er misschien nog wat twijfelaars die bang zijn voor het taboe. (Nergens voor nodig: zo ben je blijkbaar meer geneigd om bdsm te beoefenen als je een kat hebt.)

Bdsm is nog steeds taboe

De studie was erop gebouwd om bdsm uit de taboesfeer te halen. Een voorkeur voor bdsm stond in de psychiatrie bijvoorbeeld lang bekend als een afwijking, op dezelfde hoogte als pedoseksualiteit. Dat taboe wil de studie wegnemen: bdsm’ers hebben er gewoon echt zin in. Opvallend is wel dat mensen aan de dominante kant van de bdsm nog significant gelukkiger zijn dan mensen aan de onderdanige kant.

Naar dit soort porno surfen Belgen het vaakst.

Opgelet: ondanks die resultaten is het niet de bedoeling dat iedereen zich massaal op de bdsm-markt gaat gooien. De conclusie is vooral dat je je kinky kantje best mag onderzoeken, wie weet word je er zelfs gelukkiger van. Maar wie zweert bij rozenblaadjes en romantiek, moet niet op zoek naar een maskertje of zweep: you do you.

pixabay
Meer
Lees meer...